Celebra inscripție „Arbeit Macht Frei” de la lagărul Dachau a fost furată

Celebra inscripție „Arbeit Macht Frei” de la lagărul Dachau a fost furată

author
1 minute, 10 seconds Read

“Arbeit macht frei” (Munca eliberează) este un proverb german. A devenit foarte cunoscut fiindcă a fost folosit ca lozincă afișată în Germania nazistă la intrările lagărelelor de concentrare și exterminare germane, inclusiv a celui de la Auschwitz sau Dachau. El își are originea în Fenomenologia spiritului lui Hegel și se referă la faptul că omul se eliberează prin muncă, devenind astfel stăpânul naturii și liber de ea.

Celebra inscripție „Arbeit Macht Frei” de la lagărul Dachau a fost furată

Celebra poartă de intrare în lagarul de concentrare nazist de la Dachau pe care erau inscripționate cuvintele “Arbeit macht frei” a fost furată.

Chiar dacă zona este supraveghetă video, hoții au reușit să sustragă poarta chiar în timpul schimbului de tură, profitând și de faptul că la intrare nu erau amplasate camere de supraveghere, oficialii susținând că nu au dorit instalarea acestor camere peste tot pentru a nu transforma locul într-o unitate de maximă siguranță.

Poliţia are câteva piste şi îi suspectează pe neo-nazişti de comiterea furtului. Populaţia de evrei din Germania s-a arătat indignată de furtul porţii lagărului de concentrare.

Circa 200.000 de oameni au fost închişi la Dachau între 1933 şi 1945 şi zeci de mii dintre aceştia au pierit în urma tratamentelor brutale ale regimului nazist.

În 2009 un fost asemănător s-a petrecut la lagarul de concentrare de la Auschwitz, însă prejudiciul a fost recuperat după 3 zile.

Similar Posts