Aluminiul reprezinta un material de origine metalica utilizat in numeroase domenii si in cadrul multor produse, de industria auto si cea a dispozitivelor electronice pana la conductoare de curent, materiale de contructii si nu numai. Acesta este usor, mai ieftin ca alte materiale dar si mai rezistent la diverse aspecte, avand astfel si o durata de viata mai mare. Poate fi de asemenea si mai usor prelucrat, avand puncte de topire mai mici decat fierul de exemplu si fiind si mai maleabil.
Pentru extraportectie, in cele mai multe cazuri, se poate opta si pentru tratarea si vopsirea suprafetelor metalice. Acest proces poate fi realizat in numerose feluri de la cele clasice pana la cele moderne, precum vopsirea in camp electrostatic. Daca am sta sa ne gandim, mai toate topurile de vopsea existenta pot adera la suprafetele de aluminiu si astfel, ar deveni mai usor sa o alegem pe cea mai potrivita. Trebuie sa ne gandim insa la utilizarea acestuia, daca sa alegem o vopsea pentru exterior, pentru interior sau care sa fie potrivita pentru ambele medii, rezistenta si la apa sau la actiunea altor substante si tot asa.
Cele mai bune rezultate sunt oferite, in mod vizibil si dovedit, de vopsirea in camp electrostatic, un proces utilizat deja de foarte multi ani si care consta in incarcarea cu sarcini electrice atat a particulelor de vopsea cat si a suprafetei ce se doreste vopsita. Se foloseste ca si in cazul altor procedee un pistol de vopsit, cu care vopseaua este pulverizata peste suprafata. In timp ce particulele de vopsea sunt incarcate cu sarcini pozitive, suprafata metalica este incarcata cu particule negative. Acestea astfel de atrag, realizand un efect de magnetizare a lor si datorita faptului ca vorbim de o forta de atractie destul de mare, vopseaua se prinde bine de suprafata de contact. Si desigur, nu se va indeparta o data ce curentul nu mai circula prin aceasta.
Asa cum ne spun si expertii de la Electrostatoca, trafaletii si periile pot lasa dungi vizibile iar vopselele pe baza de latex si ulei pot crea sau de pot coji pe suprafete complexe. Pentru o finisare vopsita neted si durabila pe aproape orice suprafata metalica, vopsirea electrostatica este cea mai buna optiune, oferind rezultate superioare. Daca intelegem cum un magnet se lipeste de partea unui frigider, stim ca moleculele pozitive si negative atrag, asa cum deja am mentionat. Metalul din frigider are molecule negative, iar magnetul este incarcat pozitiv, creand o atractie intre cele doua suprafete pe masura ce moleculele ajung sa se conecteze intre ele. Acelasi concept este folosit intr-o vopsitorie in camp electrostatic. Atractia dintre moleculele pozitive si negative este de 75 de ori mai puternica decat gravitati, astfel incat stratul obtinut este unul puternic si rezistent dar in acelasi timp flexibil. Putem observa asta in cazurile in care o tabla este lovita si se indoaie. Cu toate acestea, vopseata nu sare sau se dezlipeste de pe aceasta ci ramane acolo, in aceeasi stare. Cam atat de rezistenta putem spune ca este vopsirea in camp electrostatic.
Singurul aspect de care trebuie sa tinem cont in procesul de vopsire a unei suprafete, chiar si in camp electrostatic, este pregatirea corespunzatoare a suprafetei. Chiar si in cazul unei astfel de forte de atractie, substante precum uleiuri, grasimi, praf sau alte corpuri straine, pot afecta calitatea stratului de vopsea. Nu este vorba neaparat ca vopseaua nu se va prinde insa stratul obtinut nici nu va mai fi unul atat de uniform. Astfel, procese precum sablarea, tratarea, curatarea cu substate speciale si spalarea pot fi procese necesare, inainte de aplicarea stratului de vopsea.
Datorita eficientei, calitatii si chiar a acoperirii, majoritatea articolelor au nevoie de un singur strat de vopsea prin acest procedeu. De asemenea, exista valoarea extinderii duratei de viata a obiectelor metalice cu un strat de vopsea rapid; arata din nou si sunt protejati de ani buni de rugina si deteriorare. Rapid si convenabil. Multe proiecte de vopsire electrostatica pot fi realizate acasa sau de afaceri pentru comoditate. Avem parte si de un timp de uscare foarte scurt, majoritatea locurilor de vopsea electrostatice fiind uscate in cateva ore. Se obtine o suprafata durabila si versatila. Pictura electrostatica creeaza o suprafata neporoasa care este asadar si usor de curatat si totodata, igienica. Vopseaua rezista la pete si scurgeri si in plus, majoritatea curatatorilor pot fi utilizate in siguranta, fara a deteriora suprafata. Vopseaua electrostatica nu atrage doar metalul; de asemenea, nu se aglomereaza sau nu picura ca vopseaua conventionala.
Cu Electrostatica avem la dispozitie o vopsitorie aluminiu in camp electrostatic de cea mai buna calitate, dotata corespunzator cu toate echipamentele necesare. Fiind un bun conductor de electricitate, sarcinile circula usor si rapid pe astfel de suprafete si se creaza in consecinta un strat puternic, rezistent.
Vopsirea elecrostatica poate fi folosita insa si pentru suprafete nemetalice, prin simpla plasare a unui metal in spatele suprafetei ce se doreste vopsita si impamantarea acesteia. Astfel, la pulverizare, particulele ar fi atrase spre suprafata metalica din spate insa raman lipite de cea nemetalica, intr-o forma la fel de rezistenta si de bine definita, uniforma. O alta metoda este tratarea suprafetelor cu un grund incarcat pozitiv.
Un mare avantaj este adus de limitarea pierderilor, prin magnetizarea particulelor de vopsea, cea mai mare parte din acestea sunt atrase direct spre suprafata incarcata cu curent chiar si daca am pulveriza de la o distanta ceva mai mare.