Ce îţi pot spune medicii despre sănătatea ta, doar analizându-ţi unghiile

Ce îţi pot spune medicii despre sănătatea ta, doar analizându-ţi unghiile

author
2 minutes, 41 seconds Read

Atunci când ne uităm la mâinile noastre, putem observa că avem nevoie să ne tăiem unghiile, să le curăţăm și cam asta e tot. Dar dacă întrebaţi un dermatolog el poate vedea mult mai mult, începând de la o dietă săracă şi stres până la probleme grave de rinichi.Ce îţi pot spune medicii despre sănătatea ta, doar analizându-ţi unghiile

Poză: Jerry Nick, M.D. / Wikimedia Commons

Există aproximativ 30 de unghii diferite care pot fi asociate cu probleme.

Aici sunt opt dintre diagnosticele pe care un medic le poate pune doar după ce s-a uitat la unghiile tale.

1. „Persoanele cu emfizem și alte probleme pulmonare dezvoltă frecvent ceea ce este cunoscut sub numele de “cuie”, susţine Dr. Derick. Când se întâmplă acest lucru, vârfurile degetelor devin rotunjite iar curba dintre deget şi unghie este în schimbare şi formează un teren mai abrupt.

2. „Gropițele mici sau micile crestături pot fi un semn de artrită, artrită psoriazică sau eczeme”, susţine Dr. Doris Day, un profesor de dermatologie de la Universitatea New York. Artrita afectează articulațiile și pot fi legate de psoriazis, care, ca și eczemele afectează pielea.

3. „Persoanele care nu mănâncă bine și nu au un aport adecvat de vitamine sau au deficienţe în dieta pot avea unghiile mai subţiri, predispuse la rupere, faţă de cele normale”, ne spune Dr. Day

4. „Liniile orizontale, de asemenea, cunoscute sub numele de “liniile lui Beau”, sunt asociate cu stresul fizic serios ne spune Dr Day. Arăta că un sanț pe unghii și apar frecvent la persoanele care au trecut prin chimioterapie, potrivit Dr. Day. Ele pot apărea, de asemenea, în urma unor boli, leziuni sau în urma unei malnutriții severe. Este posibil să existe o conexiune în ceea ce priveşte atitudinea locuintei. Au fost găsite astfel de porbleme la oameni care s-au scufundat la 1000 de metri dar și la cei care au participat la o expediţie pe Everest.

5. Liniile verticale nu sunt, în general, ceva grav. Unele persoane sunt mai predispuse genetic pentru ele faţă de altele, dar acestea sunt de obicei asociate cu înaintarea în vârstă. Ocazional, ele pot să apară la oamenii subnutriţi.

6. „Când oamenii au deficit de fier, unghiile lor se pot transforma şi arată ca o lingură” ne spune Dr. Derick. În loc să se curbeze în jos și să acopere degetul în mod normal, vor începe să se ridice pe părțile laterale și din față, transformându-se de la forma normala,convexă la o formă concavă.

7. Probleme renale și hepatice pot crea unghii reduse la jumătate; în cazul în care o parte a unghiei este de culoare albă și o parte mai închisă sau roz, cel mai probabil este vorba de probleme renale și hepatice.

8. O unghie care este mai ridicată către exterior, de asemenea, indica probleme renale sau tiroidiene, spune Derick. Multe probleme cu glanda tiroidă sau boli autoimune, cum ar fi Graves sau lupus care pot crea complicații.

Medicii punctează faptul că, deoarece diagnosticul bolii este unul complex iar unele simptome pot fi asociate cu boli diferite, ar trebui mereu că cereţi părerea unui specialist dacă observaţi ceva diferit.

Similar Posts