Ce este borșul din tărâțe și la ce este el bun pentru sănătate

author
1 minute, 27 seconds Read

Borșul din tărâțe este un preparat specific bucătăriei româneşti,fiind un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni.

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară. În bucătăria românească, termenul „borș” se folosește și pentru a denumi ciorba acrită cu această zeamă.

De asemenea, sub numele de „borș rusesc” sau „borș de sfeclă” se denumește și supa de origine ucraineană, populară în statele Europei centrale și de est. În majoritatea acestor țări, este preparat cu sfeclă, acesta fiind ingredientul principal, care îi dă o culoare roșiatică.

Borșul sau zeama rezultată din macerarea târâtelor de grâu conține și un complex de vitamine B și C, minerale, aminoacizi esențiali și carbohidrați.

În medicina populară românească, borșul preparat din tărâțe curate de grâu era folosit ca metodă de revenire din stări de beție. Mai multe căni de borș consumate în timp relativ scurt au capacitatea de a-ți reda simțurile și echilibrul dacă ai pierdut numărul paharelor de alcool consumate. În plus, te trezește din mahmureală și taie greața, eliminând mai rapid alcoolul din sânge.

Borşul de tărâţe curăţă corpul de toxine, ţine la distanţă bacteriile şi virusurile, scade tensiunea arterială, dar şi nivelul de colesterol, ajută la prevenirea trombozei şi a infarctului miocardic, contribuie pozitiv în caz de boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză, ulcer gastroduodenal, gastrite şi diabet zaharat.

De asemenea, borşul este fortifiant, stimulent nervos şi endocrin şi ajută digestia (fiind recomandat persoanelor care suferă de constipaţie).

Similar Posts