Cât de bune sunt cauciucurile de iarna second hand?

Cât de bune sunt cauciucurile de iarna second hand?

author
2 minutes, 18 seconds Read

Iarna se pare că şi-a intrat în drepturi şi toată lumea se grăbeşte să-şi echipeze maşina cu cauciucuri de iarnă. Cauciucurile de iarnă trebuie folosite când temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Recunoaştem cauciucurile de iarnă prin aceea că au imprimate pe ele „un fulg de nea” sau inscripția M+S ca marcaje.

Cât de bune sunt cauciucurile de iarna second hand?

De multe ori însă, cea mai mare parte a şoferilor preferă cauciucurile second hand, asta şi datorită preţului, uitând însă că nu întotdeauna acestea sunt cea mai bună alegere.

Atenţie când alegeţi cauciucuri second hand! Potrivit legii, se poate merge cu cauciucuri de iarnă până la limita de uzură a canalelor de 1,6 mm. Potrivit testelor, de la 8 mm, cât are un cauciuc nou şi până la 4 mm, aderenţa e mai scăzută, însă de la 4 mm scade abrupt, iar şoferul poate avea probleme serioase.

De asemenea, anvelopele „all seasons” nu pot înlocui cauciucurile de iarnă, deoarece la anvelopele all seasons amprenta pneului pentru anotimpul de iarnă este pe mijloc, iar pe margine e amprentă pentru vară. Practic acestea oferă doar 50% siguranţă faţă de anvelopele dedicate fiecărui anotimp în parte, față de cauciucuri de iarnă.

Cum acţionează cauciucurile de iarnă pe zăpadă? Cauciucurile de iarnă nu alunecă pe gheaţă, ci pe apa formată între zăpadă şi cauciuc. Datorită forţei de apăsare apare o degajare de energie, care se transformă în căldură, cea care face să se topească gheaţa şi zăpada. Astfel, cu cât e mai frig afară, cu atât avem aderenţă mai bună, pentru că se face mai greu stratul de apă.

De aceea există tăieturi lamelare şi curbe pe cauciucul de iarnă. Acolo se agaţă zăpada, iar zăpada din cauciuc cu cea de pe carosabil fac un fel de efect „zăpadă- zăpadă” ceea ce creează o aderenţă bună.

Când cumpărați cauciucuri de iarnă noi fiți atenți și la inscripția DOT și a unui număr format din patru cifre. Ultimele două reprezintă anul de fabricație. Evitați să cumpărați cauciucuri de iarnă mai vechi de cinci ani, întrucât își pierd din proprietăți și rezistență.

Dacă se întâmplă să ai un accident şi nu ai maşina echipată cu cauciucuri de iarnă trebuie să ştii că ţi se va aplica o amendă de la 9 la 20 de puncte și ca măsură complementară se reține certificatul de înmatriculare. În plus, mai trebuie să ştii că pe lângă amendă, vei avea de suportat şi toate costurile în urma „operaţiunilor de degajare şi de fluidizare a traficului” care potrivit legii “ sunt suportate de cel vinovat”.

Similar Posts