Castelul Banffy din Bonţida – Un castel mai puţin cunoscut din România

Considerat cândva Versailles-ul Transilvaniei, castelul Banffy de la Bonțida este unul dintre cele mai frumoase ansambluri de cladiri istorice din Bazinul Carpatin.

Castelul Banffy de la Bonțida este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy in comuna Bonțida, județul Cluj.

Domeniul de la Bonțida a fost donat familiei Banffy de către regele Sigismund de Luxemburg in anul 1387. Se bănuiește că pe acest loc a existat o reședință nobiliară incă din secolul al XIV-lea, iar construcția la castel a inceput in 1437, cand baronul Banffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-și ridica o cetate, și a fost finalizată in1543. Prima atestare documentară a castelului datează insă din secolul XVII, când, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificații care inconjura conacul.

Castelul a suferit de-a lungul timpului o serie de transformări, fiind refăcut într-un stil baroc și ornate cu diferite statui în curtea interioară. A fost demolat turnul care se găsea la intrare, realizându-se asfel o unire între cele două curți, cea renascentistă și cea barocă, cu transformarea acestora într-o curte cu specific englezesc, mai romantic.

În 1944 familia Banffi a fost evacuată din castel de trupele armate germane care l-au transformat într-un spital militar. Odată cu sfârșitul celui de-al doilea război mondial și retragerea trupelor germane, castelul a fost distrus prin incendiere.

Ulterior castelul a fost folosit pe vremea comuniștilor ca C.A.P., și spital pentru copii.

Această locație a servit drept platou de filmare pentru filmul regizat de Liviu Ciulei – “Padurea Spanzuratilor”, suferind o și mai mare degradare.

În 1999 a început restaurarea castelului la 9 ani după ce a fost declarat monument istoric.

În anul 2000 a fost inclus de World Monuments Watch pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume.

Astăzi în această locație se desfășoară un important festival de muzică electronică-Electric Castle- anul acesta ajungând deja la a doua ediție.

Ca oricărui castel aflat în paragină i s-a atribuit și o legendă. Această spune că în interiorul zidurilor castelului pot să fie observate uneori fantomele și spiritele celor decedați în urma celui de-al doilea război mondial.

Sursă: descopera.net, Wikipedia/Sursă poze: Dragos Olariu – Flickr.com