Un vechi castel din România, ajuns în paragină este restaurat de Prințul Charles

author
1 minute, 24 seconds Read

Este vorba despre castelul Banffy de la Bonțida, cândva considerat Versailles-ul Transilvaniei, fiind unul dintre cele mai frumoase ansambluri de clădiri istorice din Bazinul Carpatin.

Castelul Banffy de la Bonțida despre care v-am mai povestit într-un articol anterior a fost ales de către Prințul Charles al Marii Britanii, pentru a fi salvat de la dezastru.

Castelul se află în restaurare de aproximativ 13 ani de zile, cheltuielile depașind deja 3 milioane de euro. Din păcate până în prezent a fost restaurată doar o mică parte din acesta, mai precis încăperea bucătăriei în care actualmente funcționează o cafenea.

“Prințul de Wales a fost cucerit de idee, așa că ne-a scris o scrisoare, a semnat-o și ne-a mărturisit cât de mult îi place acest proiect. Scrisoarea a fost aur curat pentru noi”, a povestit David Baxter,cel care s-a implicat activ în restaurarea castelului.

Datând din anul 1300, castelul Banffy a fost recuperat abia în anii 2000 de către moștenitoarea familiei, Cătălina Banffy, care are însă acum 90 de ani și trăiește în Maroc. Din 2009, ea a lăsat castelul în grija fundației Transilvania Trust.

Ultimul locatar al castelului a fost însă Miklos Banffy, care a trăit la Bonțida până în 1944.

“Banffy Miklos a fost un politician eminent, un scriitor. La acea vreme, armata germană, care se retragea din Rusia, a trecut pe lângă castel și i-a dat foc. Avem mare noroc că structura castelului a rămas intactă”, a relatat arhitectul Baxter.

În anul 2000 a fost inclus de World Monuments Watch pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume.

Similar Posts