Palatele țigănești din România

Palatele țigănești din România

author
3 minutes, 20 seconds Read

Palatele de prost gust construite de romi majoritatea în judetele Hunedoara și Cluj cu bani obținuți pe spatele unor activități mai mult sau mai puțin ilegale din Marea Britanie și alte țări europene se confruntă în acest moment cu demolarea.

9942281

Autoritățile din Hunedoara, amenință să dărâme așa-numitele “palatele țigănești”, care au apărut în întreaga regiune, deoarece toate au fost construite ilegal, și multe dintre ele sunt riscuri pentru siguranța populației.
Poliția crede că cele mai multe au fost construite din bani obținuți ilegal de romii din Marea Britanie.

Multe dintre masinile sport parcate în afara caselor au număr de înmatriculare de Marea Britanie.

9215983

Controalele efectuate în această lună de către angajați ai Primăriei Hunedoara au scos la iveală faptul că mai mult de 50 de clădiri în și în jurul orașului nu au primit avize de construcție.

De asemenea, ancheta a relevat faptul că unii dintre cei care au avut casele construite în jurul Chizid și Hadat din județul Hunedoara nu au fost chiar proprietarii de drept ai terenurilor pe care acestea sunt construite.

“Curtea de Conturi ne-a recomandat să găsim o soluție, astfel încât proprietarii să intre în legalitate și să platească taxele aferente acestor imobile”, a spus primarul din Hunedoara, Viorel Arion.

Totuși întreg procesul legal de demolare ar putea dura o vreme.

8802852

Cartierele palatelor tiganesti din Hunedoara și din Huedin, Cluj au început să se extindă cu un deceniu în urmă și au ajuns acum să includă câteva zeci de vile de pe ambele părți ale drumurilor.

Turnul Eiffel si Statuia Libertatii sunt printre cele kitsch-oase ornamente de pe acoperișurile acestora.

3857011

8639129

Șoferii își opresc masinile lângă palate pentru a le fotografia și sunt mereu surprinși de ideile de lux pe care proprietarii le-au visat.

8802852

Nu de puține ori s-a întâmplat ca Poliția să intre peste aceste clanuri de romi.
“Am avut câteva raiduri asupra clanurilor de romi implicate în traficul de copii și prostituție, hoți de buzunare și hoți de fier vechi”, a declarat un purtator de cuvânt al Poliției Române.

Odată cu deschiderea granițelor și liberalizarea pieței muncii din Marea Britanie, tot mai mulți romi iau calea acestei țări în căutarea unui “loc de muncă”.
Dar ceea ce fac ei acolo, este un secret, nimeni nu vrea să vorbească despre acest lucru.

“Știu că lucrează în Anglia, Germania și Franța. De luni de zile s-au dus și trimit bani înapoi la familiile lor aici, în sat. După cum puteți vedea, este vorba despre o mulțime de bani, cu care ei și-au ridicat aceste palate. Oamenii sunt foarte mândri de casele lor, toată lumea vrea ca propria casă să pară mai mare și mai frumoasă decât a vecinului”, a declarat unul dintre săteni.

Mândria este un lucru foarte important în comunitate. Desigur, acestea sunt lipsite de valoare, pentru că niciun român nu va trăi în ele. Casele sunt construite pentru a arăta bine, însă calitatea lor lasă de dorit.

Însă nu toate casele din zonele respective sunt palate țigănești.
Un țigan local, a cărui casă este făcută din cărămizi și noroi uscat la marginea orașului, ne-a spus: “Există și oameni cinstiți aici, și dacă vrei să știi cine sunt ei, uita-te la casele lor.”

Și interiorul caselor trădează opulența și prostul gust. Camere spațioase și colorate, tavane pictate, pereți decorați și un aranjament cu rar găsești într-o casă, toate acestea se afla în palatele romilor.

Iată mai jos o colecție de fotografii realizate de către fotograful italian Carlo Gianferro, care a pătruns în interiorul unui astfel de palat.

8228660

6928021

3749714

9290350

5486795

4324400

Intregul portofoliu de imagini al fotografului italian îl puteți vedea AICI

Similar Posts