Care este tradiția fabuloaselor ouă rusești Fabergé

Care este tradiția fabuloaselor ouă rusești Fabergé

author
2 minutes, 19 seconds Read

Ouăle de mai jos au o poveste cu adevărat specială şi în plus sunt atât de frumoase încât nu o să îţi vină să crezi că există.

Care este tradiția fabuloaselor ouă rusești Fabergé În 1885, anul în care se marca cea de-a 20-a aniversare a căsătoriei ţarului cu soţia sa, ţarina Maria Fedorovna, acesta a decis să-i facă un cadou special soţiei sale.

Oul special de Paşte a fost creat de către bijutierului regal, Peter Carl Fabergé, urmând instrucţiunile împăratului.

Primul ou Faberge era din email alb şi arăta ca un ou adevărat, dar atunci când era deschis prezenta în interior un gălbenuş de aur. În interiorul gălbenuşului se afla o găină de aur, care ascundea, la rândul ei în interior un diamant în miniatură sub forma coroanei regale, cu un ou minuscul de rubin.

Ca urmare a acestei creaţii Fabergé a fost numit „aurar de renume special pentru coroana imperială” şi a avut misiunea să creeze câte un nou ou de Paşte în fiecare an. Aşa s-a născut tradiţia în urma căreia Fabergé avea să creeze câte un ou unic în fiecare an.

Fabergé şi echipa sa de meşteri lucrau în secret timp de mai multe luni la fiecare ou în parte şi nici măcar ţarul nu ştia ce formă şi structură va avea noul ou. Fabergé a decis că fiecare ou va reprezenta câte un eveniment marcant al familiei regale, momente decizionale şi realizări ale dinastiei Romanov.

Toate ouăle erau făcute din metale preţioase, precum aur şi platină, iar decoraţiunile erau pe măsură. Ouăle erau decorate cu pietre nestemate: diamante, smaralde, rubine şi alte pietre preţioase.

Unul dintre cele mai scumpe era Oul de Iarnă din 1913, care ar fi costat în banii de astăzi aproape 3 milioane de euro. Oul a fost vândut în 2002, la o licitaţie, cu 9,6 milioane de dolari.

Care este tradiția fabuloaselor ouă rusești Fabergé

Tradiţia a fost păstrată de către fiul ţarului, Nicolae al II-lea. Din 1894, Peter Carl Fabergé crea câte două ouă în fiecare an: unul pentru soţia lui Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra Fedorovna şi unul pentru mama sa, Maria Fedorovna.

De-a lungul unei perioade de 32 de ani, până la revoluţia rusă din 1917, care a adus sfârşitul domniei ţariste, bijutierul şi echipa sa a produs pentru familia imperială 52 de ouă de Paşte, cele mai opulente şi extravagante pe care le-a văzut lumea vreodată.

Din cele 52 de ouă s-au mai păstrat 43 până azi, ele păstrându-se în în colecţiile private ale diferitor colecţionari, muzee şi instituţii din întreaga lume.

Similar Posts