Beneficiile unui vas de expansiune în locuința ta

Beneficiile unui vas de expansiune în locuința ta

author
5 minutes, 42 seconds Read

Chiar dacă termenul nu îți este prea cunoscut, începem prin a-ți spune că un vas de expansiune este necesar în fiecare locuință pentru a asigura confortul necesar. Fie că este vorba despre instalațiile de climatizare auto, centralele termice sau sistemele cu hidrofoare este necesar un astfel de echipament. Pentru a înțelege mai bine ce este un vas de expansiune și cum te ajută el, am pregătit pentru tine câteva informații pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.

Ce este un vas de expansiune

În câteva cuvinte, pe înțelesul tuturor, prin acest vas expansiune se înțelege echipamentul cu ajutorul căruia se reglează mult mai ușor presiunea din sistemul de răcire, de alimentare cu apă sau de producere a apei. Ambele esențiale pentru confortul, dar și sănătatea familiei.

Avantajele unui vas de expansiune

Există numeroase beneficii de care care te poți bucura și pe care ți le oferă un vas de expansiune.

Previne accidente grave

Un vas de expansiune este mai mult decât necesar atunci când în locuința ta ai optat pentru instalațiile solare, pentru că te ajută să previi accidente care, din păcate, se pot produce. Explicația este una simplă: presiunea apei, dar și temperatura cresc foarte mult, și din acest motiv apa poate să creeze un fel de stres pe componentele care alcătuiesc sistemul. Din acest motiv, uneori se ajunge chiar la pericolul producerii unei explozii. Din fericire, aici intervine vasul de expansiune, care te scapă de această neplăcere gravă.

Consum util de apă și energie electrică

Atunci când vasul de expansiune este folosit pentru un hidrofor, te ajută să faci economii serioase, deoarece determină numărul de porniri ale pompei, asigurând un consum util de energie electrică și apă. Poți considera vasul de expansiune ca un fel de rezervor în care poți stoca apa, și cu cât acesta este mai mare, pompa hidroforului nu va porni atât de des. Prin urmare, durata de viață a acestuia va fi mult mai mare.

Te scapă de pierderile de apă

Dacă te confrunți frecvent cu pierderi de apă, este semn că un vas de expansiune trebuie să fie prezent. Atunci când este montat în cadrul circuitului de încălzire, te scapă de pierderile de apă deoarece nu permite deschiderea supapei de siguranță cu care este dotată o centrală termică.

Tipuri de vase de expansiune

Specialiștii sunt de părere că în funcție de modul de funcționare, avem de-a face cu vase de expansiune închise și deschise, primele fiind cel mai frecvent utilizate. În schimb, dacă ne referim la modul de aplicabilitate, avem de-a face cu o altă clasificare, în vase de expansiune orizontale sau verticale.

Vase de expansiune închise

În cazul acestor vase de expansiune avem de-a face cu un sistem care nu comunică în niciun fel cu exteriorul, și funcționează sub presiune. Din acest motiv este nevoie ca vasul de expansiune să fie dotat cu niște sisteme suplimentare de siguranță, pentru că în acest fel se reușește să se prevină acumularea de presiune în instalație.

Un vas de expansiune închis este alcătuit din două camere, separate de o membrana foarte flexibilă, fabricată din cauciuc. Avem de-a face cu o cameră umplută cu aer, care este amplasată în partea superioară a vasului și o cameră pentru lichid, situată în partea inferioară și unde este stocată apa din instalație.

Vase de expansiune deschise

Aceste echipamente sunt recomandate în cazul în care, pentru a produce apă caldă sau confortul termic dorit în anotimpul rece, sistemele utilizate se bazează pe folosirea de combustibil solid. În aceste cazuri, rolul vaselor de expansiune deschise este de un fel de rezervor prin care este asigurat non-stop necesarul de apă, chiar și în condițiile în care tensiunea este căzută, iar cazanul este plin cu combustibil.

Alegerea unui vas de expansiune

Când te-ai convins cât de important este un vas de expansiune pentru locuința ta, trebuie să știi și să îl alegi pe cel potrivit. Specialiștii în domeniu sunt de părere că trebuie să cunoști câteva detalii. Totuși, cel mai bine este ca mereu să ceri sfatul experților în domeniu, pentru a fi sigur că alegerea ta este cea mai bună, în concordanță cu cerințele tale și ale familiei tale, și are un bun raport preț – calitate.

Astfel, trebuie să te asiguri că se poate racorda direct la cazan – atunci când montezi un vas de expansiune la o centrală termică. În sezonul rece vezi cum îl protejezi față de temperaturile prea scăzute, iar presiunea acestuia nu trebuie să fie mai mică față de cea pe care o are supapa de siguranță.

Întotdeauna este mai bine ca un vas de expansiune să fie unul mai mare, iar specialiștii îți vor explica de ce este o decizie în avantajul tău. De asemenea, vasul de expansiune pe care urmează să îl cumperi trebuie să corespundă strict cerințelor tale, așa că trebuie să dai detalii despre numărul de persoane care locuiesc în locuință, consumul mediu lunar, tipul instalației pentru care intenționezi să îl folosești, cât de mare este sistemul de producere sau încălzire al apei calde.

Întreținerea unui vas de expansiune

Pentru a te bucura cât mai mult de investiția făcută, una care ajută la creșterea duratei de viață a sistemului tău de încălzire, de producere a apei calde și nu numai, trebuie să ai grijă și la modul în care se prezintă vasul tău de expansiune. Fii atent care este presiunea maximă trecută pe eticheta produsului și ai grijă să nu depășești această valoare. De asemenea, presiunea maximă a vasului trebuie să fie cel puțin egală cu cea a pernei de aer.

Întotdeauna, atunci când vine vorba despre achiziționarea unui astfel de produs, de instalarea, montarea, întreținerea lui, apelează întotdeauna la specialiști, pentru a fi sigur că ai ales ceva care să se potrivească perfect și care să te ajute nu doar să obții confortul dorit, dar și care să prevină anumite accidente neplăcute.

Totulpentruinstalatii.ro pune la dispoziție o gamă variată de vase de expansiune în funcție de utilitatea lor finală, la prețuri avantajoase!

Similar Posts