Ardealul are nişte sate extraordinare, tu câte cunoști dintre ele?

Ardealul are nişte sate extraordinare, tu câte cunoști dintre ele?

author
4 minutes, 52 seconds Read

Ardealul este o regiune istorică și geografică situată în interiorul arcului carpatic, reprezentând una dintre regiunile istorice ale României. În occident și nu numai, Transilvania este deseori asociată cu vampirii, dar această regiune este cunoscută și pentru peisajele pitorești ale Munților Carpați.

8171639

Este un sat extraordinar de frumos, poate cel mai frumos din toată România, asta datorită atracţiilor atât naturale, cât şi antropice. Acest sat găzduieşte două cetăţi medievale: o cetate care a putut ţine piept trupelor tătare în secolul al XIII-lea şi cetatea “Piatra Secuiului”, situată la 3 km de sat. Cea din urmă poate fi vizitată după o ascensiune pe lângă o stâncă destul de greu accesibilă. Cetatea Trăscăului a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a fost abandonată după anul 1703.

Însă renumele satului este dat de către casele sale albe şi vechi, cu puternice influenţe secuieşti şi nemţeşti. Se consideră că cea mai veche casă a fost construită încă din anul 1668. Tot aici găsim şi celebrele morminte de familie săpate în stâncă, unice în România. Satul este foarte aproape de Cheile Vălişoarei, care ascunde 27 de peşteri.

1302208

Biertan, Sibiu

Istoria aceste comune este una fascinantă găzduind multe clădiri medievale. Numele așezării provine din limba maghiară, Berethalom însemnând “Dealul lui Berth”, preluat în dialectul săsesc sub forma Bierthalmen, Bierthalm.

Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal. Biserica de tip hală, ocupă partea centrală a complexului, fiind construită între anii 1490 și 1520 în stilul gotic târziu. Construcția monumentală, de mari dimensiuni, are trei hale de înălțimi egale iar intrarea se face prin trei porți: de vest, de nord și de sud.

4848369

Cârţişoara, Sibiu

Satul Cârțișoara, cunoscut și sub numele de Cârța Română, a fost populat din evul mediu timpuriu și până în prezent predominant de români. Originea toponimului nu este stabilită cu exactitate. În general se presupune că numele așezării ar fi de origine slavă, el fiind derivat din etimonul vechi slav “kurčo” (loc defrișat, curătură), fie din sinonimul său slavon “krč” sau “krči”.

Aceasta localitate se află la poalele munţilor Făgăraş, punct de pornire pe Transfăgărăşan. Găsim aici o mulţime de case tradiţionale, dar şi câteva pensiuni.

Localitatea Cârțișoara este locul de naștere al lui Gheorghe Cârțan (1849-1911), cunoscut sub numele Badea Cârțan. “Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cârțan” deține obiecte ce au aparținut celebrului țăran autodidact.

Cârțișoara adăpostește patru biserici, dintre care două au fost construite la începutul secolului al XIX-lea. Biserică din Oprea Cârțișoara, ridicată pe un promontoriu și construită din cărămidă, a fost zidită în anul 1806.

În anul 1920 a fost ridicat Monumentul Eroului Român, de către familia cpt. activ Gheorghe Buruiană. Acest monument este construit doar din piatră și marmură.

1138997

Răşinari, Sibiu

În acest sat s-a născut marele poet Octavian Goga. Aici se poate vizita muzeul etnografic şi cel al episcopiei şi ruinele cetăţii medievale de pe dealul Cetăţuia.

Biserică Veche, un edificiu din piatră şi cărămidă, realizat în stil baroc între anii 1725 şi 1758, după modelul bisericii iezuiţilor, este de asemenea o mare atracţie, în special pentru turiştii străini.

4261966

Saschiz, Mureş

Biserică fortificată, ridicată în onoarea regelui Ştefan I al Ungariei este construită din piatră, în stil gotic şi face parte din din patrimoniul mondial UNESCO.

Un alt obiectiv turistic este o cetate ţărănească ridicată în 1343. Acestă cetate a avut şase bastioane şi o fântână adâncă de 60 de metri.

5335423

Sâmbăta de Sus, Braşov

Sâmbăta de Sus este un sat în Țara Făgărașului, județul Brașov, situată în depresiunea Făgăraș, la poalele nordice ale Munților Făgăraș.

Arhitectura este una autentica românească. Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, de călugări, inițial a fost o biserică de lemn având dublu hram Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii.. A fost construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696-1707 s-a construit o biserică de zid prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Picturile murale interioare au fost create de către zugravii Ionașcu și Pană. Mănăstirea a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss în 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.

Şercaia, Braşov

Localitatea Șercaia este situată pe șoseaua națională DN1 (E68), între Brașov și Sibiu, la circa 14 kilometri, spre est de municipiul Făgăraș și la circa 56 de kilometri, spre vest de municipiul Brașov.

Datorită legăturilor sale istorice, Şercaia este considerată ca una dintre cele 15 cetăţi ale Tării Bârsei.

În Şercaia a existat o veche mănăstire de călugări cistercieni. Se poate vizita biserica săsească , care a suferit distrugeri repetate, fiind construită și reparată în mai multe rânduri. Lângă turnul bisericii săsești se află o clădire cu două nivele, datând din anii 1776 -1777, declarată monument arhitectonic.

5316764

Ţaga, Cluj

Aceasta este vizitată în special pentru lacurile sale şi castelul Wass care a fost renovat în anul 1800 de către proprietarul Samuel Wass și soția acestuia, Rosalia Bethlen. Pe clădirea principală a castelului erau emblemele familiilor Wass și Bethlen. Pivnițele sunt originale înca din Evul Mediu.

Similar Posts