10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

author
6 minutes, 4 seconds Read

Sistemul de învățământ ar trebui să fie o cetate de educație și iluminare, o locuință de învățare în care oricine poate descoperi, în condiții de siguranță, adevărul despre faptele de zi cu zi. Acest sistem ne-a dat posibilitatea de a deveni adulți maturi și responsabili si de a asigurarea cunoștințele noastre în știință, matematică și istorie. Cu excepția, desigur, a unor minciuni ridicol de iresponsabile cu care suntem hrăniţi.

Aici sunt zece dintre cele mai mari minciuni predate la noi în școală.

1. Există trei stări ale materiei

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Am învățat în şcoală că există trei stări ale materiei și anume; solid, lichid și gazos. Ei bine, acest lucru nu este în întregime adevărat. Profesorul ne-a învăţat aşa pentru că probabil eram prea mici să înţelegem şi alte stări ale materiei.
De fapt patru stări ale materiei sunt observabile în viața de zi cu zi: solid, lichid, gazos și plasmă. Multe alte stări sunt cunoscute, cum ar fi condensat Bose-Einstein și materie de neutroni, dar acestea apar doar în situații extreme.

2. Liliecii sunt orbi

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

De fapt, fiecare liliac are ochii și poate vedea mai bine pe timp de noapte decât oamenii. De asemenea, e adevărat că ei folosesc ecoul, dar o fac pur și simplu pentru a mări vizibilitatea, şi nu pentru a înlocui vederea.

3. Ai cinci simțuri

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Oamenii nu au doar cinci, există cel puțin nouă simțuri și cei mai mulți cercetători cred că există mult mai multe, undeva la douăzeci și unu. În plus față de vedere, miros, gust, atingere, și auz, care au fost simțuri identificate de Aristotel, oamenii pot simți echilibru și accelerație (equilibrioception), durere (nocicepţiei), corpul și poziția membrelor (proprioceptive sau sens kinestezic) și temperatura relativă (thermoception). Alte simțurile uneori identificate sunt sentimentul de timp, mâncărime, presiune, foame, sete sau plenitudine de stomac.

De fiecare dată când un profesor spune că există cinci simțuri, profesorul se referă la clasificarea lui Aristotel a simțurilor.

4. Oamenii au crezut că pământul era plat pana la descoperirea lui Columb

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Dacă ați învățat la școală că Cristofor Columb a navigat din Spania în 1492 și a traversat Oceanul Atlantic şi ulterior neagă o credință comună din acele zile, precum că Pământul era plat, lecţia a fost greșit spusă.

Mai multe cărți publicate în Europa între 1200 și 1500 discutau de forma Pământului, inclusiv “Sfera”, scrisa la începutul anilor 1200.

Nu este adevărat că oamenii au crezut că pământul era plat și că asta a fost motivul pentru care au refuzat să călătorească, gândindu-se că vor ajunge la sfârșitul pământului. Este bine documentat, faptul că, se ştie că Pământul este rotund încă din timpurile geniilor matematice ale Greciei antice. Oameni ca Pitagora (secolul al 6-lea î.Hr.) Euclid şi Aristotel (secolul al 4-lea î.Hr.) au lucrări care indică faptul că, în mod clar, Pământul este rotund.

5. Oamenii au evoluat din maimuțe

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Este adevărat că oamenii fac parte din aceeași familie taxonomică ca și maimuțele mari, cum ar fi gorilele. De asemenea, este adevărat că cea mai apropiată vietate cunoscută în raport cu Homo Sapiens este cimpanzeul. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă oamenii “au evoluat de la maimuțe”. Noi împărtășim un strămoş comun cu maimuţele însă, apoi am evoluat în direcții diferite de-a lungul anilor.

6. Diamantele sunt formate din cărbune

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Această concepție greșită provine din faptul că diamante și cărbuni sunt realizate din carbon. În cazul în care consideri că diamantele sunt realizate din cărbune mare de compresie să ştii că este complet fals: diamantele sunt găsite în puțuri verticale umplute cu roci formate de vulcani, în timp ce cărbunele se găseşte în principal, printre alte tipuri de roci asemănătoare, precum calcar și șist.

Cărbunele nu este niciodată găsit în același tip de mediu ca diamantele. Cărbune este format aproape de suprafaţă cu materii vegetale, în timp ce diamantele sunt formate în manta Pământului la peste 145 km, transportate până la crustă în timpul erupţiilor vulcanice.

E adevărat că diamantele sunt formate din carbon la o intensitate de căldură de 2.000 de grade Fahrenheit și de înaltă presiune, dar este puțin probabil că atomul de carbon provine de la cărbune.

7. Există diferite porţiuni pentru gust pe limba ta

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Toate gusturile diferite pot fi detectate pe toate părțile limbii de papilele gustative, cu sensibilități uşor crescute în locații diferite, în funcție de persoană, spre deosebire de credința populară, cum că gusturile specifice corespund numai anumitor zone de pe limbă.

În plus, concepția comună este că există patru gusturi principale, însă de fapt sunt în număr de cinci. În plus față de amar, acru, sărat şi dulce oamenii au receptori de gust pentru umami, care este un gust savuros sau de carne.

8. Păsările mamă îşi vor abandona puii dacă aceştia au fost atinşi de om

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Credința populară susține că, în cazul în care mamele vor mirosi parfumul de om de pe puii lor, îi vor lăsa să moară. Dar se pare că simplă atingere a unui om nu este suficientă pentru a determina o mamă să îşi lase puii să moară. În realitate, păsările mamă pot fi la fel de devotate ca și părinți umani.
Dar experţii recomandă să nu scormonești prin cuiburi de păsări, deoarece le perturbi liniştea şi astfel acestea se simt ameninţate, motiv pentru care ar putea părăsi cuibul.

9. Fulgerul nu loveşte în același loc de două ori

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Acest mit este de fapt o expresie veche menită să explice că evenimente nefericite nu se vor întâmpla de două ori în același mod la aceeași persoană. În timp ce vechiul proverb este reconfortant, fulgerul poate lovi de fapt, oriunde de două ori, problema principală este probabilitatea acestui loc. Pentru un obiect aleatoriu în curte probabilitatea ar putea fi destul de redusă.

Un bun exemplu în acest sens este Roy Sullivan, un om care a fost lovit de fulger de șapte ori între anii 1942 și 1977, și cu toate astea a trăit pentru a-și spune povestea.

10. Van Gogh şi-a tăiat propria ureche

10 lucruri neadevărate pe care probabil, le-ai învăţat din şcoală

Cei mai mulţi consideră că acesta şi-a tăiat urechea singur şi a trimis-o prietenei lui. De fapt, se pare că, urechea acestuia a fost tăiată de către colegul său, pictorul Paul Gauguin în timpul unei lupte. După ce s-au făcut cercetări se pare că pictorii au intrat într-o încăierare, în timpul căreia Van Gogh a aruncat cu un pahar de vin în prietenul său. Gauguin a răspuns tăindu-i urechea lui van Gogh cu o sabie. Pentru a nu fi arestat cei doi au hotărât să ascundă sabia.

Similar Posts