Aceste forme de viaţă trăiesc pe pământ de pe vremea dinozaurilor. Îţi vine să crezi ?

Aceste forme de viaţă trăiesc pe pământ de pe vremea dinozaurilor. Îţi vine să crezi ?

author
2 minutes, 55 seconds Read

Uitaţi de broască ţestoasă care a trăit 250 de ani sau de molusca ce a fost ucisă din greșeală de cercetători la vârsta de 507 ani și chiar de coralii care trăiesc mii de ani. Aceştia sunt adevărați copii pe lângă microbii care reușesc să trăiască milioane de ani.

Aceste forme de viaţă trăiesc pe pământ de pe vremea dinozaurilor. Îţi vine să crezi ?
Până acum nu s-a putut explicat cum reuşesc să trăiască aceste bacterii atâta timp, însă ceea ce este mai uimitor este faptul că unele dintre ele trăiesc pe pământ încă de pe vremea dinozaurilor.

În anul 1979, cercetătorul rus Sabit Abyzov a descoperit la Vostok în Antarctica unele bacterii, ciuperci și alte microorganisme la 3.600 de metri sub stratul de gheață, chiar deasupra lacului subteran Vostok.

În ciuda faptului că gheaţa era solidă de sute de ani bacteriile trăiau fără probleme în interiorul ei ceea ce i-a făcut pe cercetători să tragă concluzia că bacteriile trebuie să aibă sute de mii de ani.

Recordul de longevitate a fost doborât din nou în 2007. Eske Willerslev și echipa sa de la Universitatea din Copenhaga au scris istorie în momentul în care au descoperit bacterii cu o vârstă de jumătate de milion de ani care trăiau sub straturile de permafrost din Antarctica, Siberia și Canada. A fost pentru prima dată când cercetătorii au reușit să izoleze ADN-ul unor bacterii atât de bătrâne, dar totodată active.

După doar 2 ani a fost identificat în permafrostul din Siberia un microb care era și mai bătrân: 3,5 milioane de ani.

Cercetătorii au găsit şi o explicaţie la acuzele ca bacteriile identificate ar fi putea fi urmaşele celor de acum câteva milioane de ani. Astfel bacteriile sunt prinse într-un spațiu atât de strâmt din solul înghețat încât nu au loc să se dividă, iar dacă reproducerea nu este posibilă, înseamnă că bacteriile din permafrost sunt aceleași de acum milioane de ani, care au fost prinse în ghețuri în perioada în care clima s-a răcit.

Un cercetător de la Universitatea West Chester, Pennsylvania, SUA, susţine chiar că a descoperit în interiorul unor cristale de sare îngropate la 600 de metri sub pământ, în New Mexico, SUA bacterii vechi de 250 de milioane de ani.

Odată extraşi din cristale și puși într-un mediu bogat în nutrienți din laborator microbii s-au trezit și au început să crească. Deși unii cercetători sunt sceptici în privinţa vârstei de 250 de milioane de ani care cred că a fost obţinută din cauza unei erori de laborator, cercetătorul este convins că are dreptate, în special deoarece bacteriile erau prinse în cristalele de gheață antice.
„Erau în cristale și erau vii. Șansele ca ele să ajungă într-un cristal închis sunt zero, iar șansele de a fi vorba de o contaminare în laborator sunt de 1 la un miliard” spune Russell Vreeland.

Recent, și în China s-au descoperit bacterii prinse în cristale de sare, care aveau o vârstă de 33 – 48 de milioane de ani deci poate că nu este chiar imposibilă ipoteza lui.

Oamenii de știință nu știu exact cum anume reușesc aceste bacterii să trăiască atât de mult, însă este posibil ca unele dintre ele să intre într-un fel de stază, o stare de inactivitate, de oprire sau de încetinire a funcțiilor unui organism.

Similar Posts