De ce oare, vineri 13, ne sperie atât de mult?

author
3 minutes, 9 seconds Read

Zilele de vineri care cad în data de 13 a lunii sunt asociate cu ghinionul şi necazurile pornind de la accidente auto până la accidente bursiere.

5245721

Experţii spun că astfel de temeri sunt de mult înrădăcinate în cultura occidentală și au fost consolidate amplu de către diferite filme.

Unele cercetări sugerează că acesta ar putea fi de fapt, un lucru bun deoarece superstițiile, atunci când nu sunt duse la extrem, pot da un impuls psihologic.

Beneficiile mentale pot include un sentiment de ordine, ceva care poate fi lipsit în viața modernă, a declarat Rebecca Borah, un profesor de limba engleză de la Universitatea din Cincinnati. Superstițiile sunt încercări de a înțelege și chiar de a controla destinul într-o lume nesigură. “Când ai reguli și știi cum să le controlezi, întotdeauna pare mult mai ușor”, a mai spus ea.

Vineri 13, poate oferi o structură într-o lume în care grijile aleatorii și necontrolabile variază de la atacurile armate din școli la fenomene meteo extreme.

Stuart Vyse, un profesor de psihologie la Colegiul Connecticut din Londra, a subliniat faptul că vineri 13 cu siguranță nu e atât de întunecată pe cât pare, ci totul este în mintea noastră. Unele persoane suferă de triskaidekaphobia, sau frica de numărul 13.

Origini înrădăcinate în religie

Frica de vineri 13 este înrădăcinată în credințele religioase din jurul oaspetelui 13 la Cina cea de Taină şi anume Iuda, apostolul care l-a trădat pe Isus. Crucificarea lui Isus a fost tot într-o zi de vineri.

Mai interesant este motivul pentru care oamenii asociază orice vineri 13 cu ghinion. Răspunsul are de a face cu “gândirile magice”, găsite în culturile din întreaga lume.

Unul dintre aceste principii implică lucruri sau acțiuni. În cazul în care seamănă cu alte lucruri ca şi formă, sunet, miros sau culoare, oamenii tind să creadă că aceste lucruri sunt legate într-un mod de cauzalitate.

Thomas Fernsler, un om de ştiinţe politice, asociat la Centrul de Resurse Matematică și Științe ale Educației de la Universitatea din Delaware în Newark, a declarat că numărul 13 suferă din cauza poziției sale după 12.

În conformitate cu Fernsler, numerologia consideră 12 un număr inclus în toate datele. Există 12 luni într-un an, 12 semne ale zodiacului, 12 zei din Olimp, 12 munci ale lui Hercule, 12 triburi ale lui Israel, și 12 apostoli ai lui Isus. Fernsler susţine că asocierea numărului 13 cu ghinionul este de fapt deoarece acesta este chiar după numărul 12.

Nu numai că a fost răstignit Hristos în acea zi, dar unii cercetători biblici cred că Eva l-a ispitit pe Adam cu fructul interzis tot într-o zi de vineri. Însă poate cel mai important este că, Abel a fost ucis de fratele sau Cain, vineri în data de 13.

Efecte negative

Unii oameni sunt atât de paralizaţi de frică încât se închid în casă, nu fac cumpărături şi nu fac nici o alegere într-o astfel de zi. În momentul în care pui totul pe seama ghinionului şi te gândeşti toată ziua că va fi plină de ghinion, atragi lucruri negative pe care le observi mult mai mult de cât o faci într-o altă zi.

Un studiu din 2008 realizat de către Centrul Olandez de Statistică de Asigurare a relevat faptul că mai puține accidente rutiere au loc într-o zi de Vineri 13 decât într-o alta Vineri. Dacă ne raportăm la incendii şi furturi, de asemenea, studiul a demonstrat că sunt mai scăzute faţă de alte zile de vineri.

Pentru a depăși teama, Vyse spune că oamenii ar trebui să facă pași mici pentru a ieşi din zona lor de confort.

Similar Posts