Acesta este lacul unde Vlad Ţepeş îşi vindeca ostenii. În prezent este o staţiune renumită!

Acesta este lacul unde Vlad Ţepeş îşi vindeca ostenii. În prezent este o staţiune renumită!

author
2 minutes, 15 seconds Read


Despre proprietăţile curative ale lacului din stațiunea Lacu Sărat, situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului se spune că erau cunoscute încă de pe vremea voievodului Vlad Ţepeş.

Acesta este lacul unde Vlad Ţepeş îşi vindeca ostenii. În prezent este o staţiune renumită!
Potrivit legendei, Vlad Țepeș a încercat să pedepsească mai mulți soldați turci care îndrăzniseră să calce pe pământ românesc punându-i la saramură. Soldații otomani au fost ținuți în apele sărate ale lacului vreme de o săptămână, până când Țepeș a dat ordin să fie trași în țeapă în pădurea din apropierea lacului, conform obiceiului.

Turcii au rezistat neașteptat de mult la tortură, iar acesta a concluzionat că săptămâna de ‘tratament’ în saramură i-a întărit pe otomani.

Dându-și seama de miracol, voievodul a ordonat că oștenii săi să își vindece în apele lacului trupurile și caii răniți în lupte.

Trecând însă de izul de legendă, este adevărat că lacul sărat este cunoscut ca izvor de sănătate şi de relaxare fiind vizitat anual de mii de turişti atraşi de proprietăţile sale vindecătoare, în ciuda faptului că nu s-a mai investit nimic în ultimul timp în modernizarea staţiunii.

Lacul este format pe un vechi curs al Dunării şi este complet izolat, fiind înconjurat de 70 hectare de pădure. Are o suprafață de 1,72 kilometri pătrați și o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conținutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecțiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.

La Lacul Sărat există unul dintre cele mai valoroase nămoluri sapropelice din țară și ape cu cea mai mare concentrație salină, realitate confirmată și de faptul că majoritatea pacienților încheie cura balneară într-o stare ameliorată.

Complexul balnear are o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună și sală de gimnastică și oferă, suplimentar, facilități de balneaţie liberă, cu băi de soare și nămol.

Stațiunea are, în prezent, o capacitate de 250 locuri și este deschisă indiferent de anotimp, oferind facilități pentru băi calde în ape minerale, aplicări de nămol cald și rece, hidroterapie și kinetoterapie.

Lângă Lacul Sărat se afăa şi Mănăstirea Lacu Sărat, care poartă hramul sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ridicată în 1996 exclusiv din lemn, în stil maramureșean, din inițiativa Arhiepiscopiei Dunării de Jos, o oază de linişte pentru suflet.

Similar Posts