Astronomii au folosit instrumentul HARPS – Nord pe Telescopio Nazionale Galileo în Insulele Canare şi astfel au descoperit că planeta Kepler – 10c, considerată în trecut a fi un gigant de gaz, este de fapt o planetă mult asemănătoare Pământului.
Poză: David A. Aguilar / Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
Planeta se află în constelaţia Draco, la aproximativ 564 ani-lumină depărtare. Kepler – 10c se presupune că are un diametru de 29.000 km, aproximativ de 2,3 ori mai mare decât Pământul.
Planeta orbitează în jurul stelei Kepler-10 odată la 45 de zile, iar sistemul mai include și o planetă vulcanică cu o masă de trei ori mai mare decât Pământul, Kepler-10b.
Dr. Xavier Dumusque de la Centrul Harvard – Smithsonian împreună cu colegii săi au descoperit că Kepler – 10c are o masă de aproximativ de 17 ori mai mare decât cea a Pământului, mult mai mult decât şi-au imaginat aceştia.
Acest lucru ne spune că planeta trebuie să aibă o compoziție densă de roci și alte materii solide.
„Am fost foarte surprins când am realizat ceea ce am găsit”, a declarat Dr. Dumusque.
Conform cercetătorului Dimitar Sasselov, director al Harvard Origins of Life Iniţiative, Kepler-10c ar fi un fel de „Godzilla al planetelor terestre” și ar putea avea implicații pozitive pentru descoperirea vieții în afara Sistemului Solar.
Xavier Dumusque, astronom CfA și coordonatorul studiului, susține că au fost surprinși de această descoperire, iar planeta Kepler-10C este suficient de mare ca să nu își fi pierdut atmosfera în timp.
Descoperirea că Kepler – 10c este o planetă are, de asemenea, implicații profunde pentru istoria Universului și posibilitatea de a găzdui vieți în viitor.
Sistemul Kepler – 10 este de aproximativ 11 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că s-a format acum mai mult de 3 miliarde de ani după Big Bang. În acea perioadă predominau elementele precum hidrogenul și heliul, iar componentele necesare formării unei planete solide, precum siliciu și fier, ar fi apărut după explozia primei generații de stele.