Teoria undelor gravitaționale emisă pentru prima dată în 1916 de către Albert Einstein a fost confirmată de către o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii. Ce înseamnă de fapt acest lucru? Înseamnă pur și simplu că universul nu s-a format în 7 zile sau într-o lună ci s-a format acum 14 miliarde de ani. Din ce? Aici intervine știința.
Acum 100 de ani, Albert Einstein a emis ipoteza conform căreia în Univers ar exista unde gravitaţionale, care îl străbat de la un capăt la celălalt.
Însă acest lucru nu a putut fi dovedit până în prezent. Însă, recent, o echipă de cercetători americani a anunţat că este posibil să fi obţinut primele dovezi care confirmă prezenţa unor astfel de unde.
Undele gravitaţionale au fost într-adevăr detectate. Două găuri negre se ciocnesc ca produs al undelor gravitaţionale. ”Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit”, a anunţat la începutul conferinţei de presă David Reitze, directorul executiv al LIGO. Semnalul undelor gravitaţionale a fost confirmat pentru prima dată anul trecut în 14 septembrie 2015, în Louisiana, de către cele două instrumente ale observatorului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), care măsoară fiecare patru kilometri.
Descoperirea confirmă ”exact” ceea ce Einstein a prezis în 1916 în legătură cu două găuri negre care se ciocnesc.
Echipa de cercetători a descoperit că cele două găuri negre aveau o dimensiune de 29 şi, respectiv, de 36 de ori mai mare decât Soarele, situându-se la o depărtare de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ în momentul în care au fuzionat.
Detectarea undelor gravitaţionale este o dovadă că pot exista găuri negre în sisteme binare. Fiecare gaură neagră a fost de aproximativ 150 de km în diametru. Fiecare conţinea 30 de mase solare şi era accelerată la aproximativ jumătate din viteza luminii când s-au ciocnit. “Este uluitor”, a adăugat Reitze.
O undă gravitațională este o fluctuație în curbura spațiu-timp care se propagă ca o undă. Radiația gravitațională apare atunci când unde gravitaționale sunt emise dintr-un obiect sau de un sistem de obiecte care gravitează.
În data de 17 martie 2014, o echipă de astronomi din cadrul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics a susținut că a detectat undele gravitaționale asociate inflației cosmice ca modele distincte în radiația cosmică de fond.
Pe 11 februarie 2016, Observatorul interferometru laser de unde gravitaționale (LIGO) a anunțat că a reușit să detecteze unde gravitaționale generate de contopirea a două găuri negre aflate la cca. 1 miliard de ani lumină de Terra.
Conform studiului publicat în Physical Review Letters, în data de 14 septembrie 2015, la ora 09:50:45 UTC, LIGO a detectat un semnal provocat de coliziunea a două găuri negre în urmă cu aproximativ 1,3 miliarde ani.