10 lucruri mai puţin cunoscute despre ciocolată

10 lucruri mai puţin cunoscute despre ciocolată

author
2 minutes, 42 seconds Read

Cu toţii apreciem şi savurăm ciocolata pentru că aceasta ne calmează, ne binedispune, ne oferă energie şi mereu va rămâne o alternativă dulce pentru momentele nu prea frumoase, fie că este albă sau neagră, cu lapte, cu stafide sau alune, sau cu diferite arome şi umpluturi, oricum o privim ea reuşeşte să ne facă să ne simţim mai bine şi în cele mai urâte zile.

10 lucruri mai puţin cunoscute despre ciocolată

1. Mirosul de ciocolată are un efect relaxant asupra sistemului nervos prin stimularea undelor Theta. Acestea sunt răspunzătoare pentru stările de relaxare, inspiraţie şi creaţie. Fără nici o calorie în plus parfumul de ciocolată ne ajută să ne simţim mai bine şi să arătam grozav.

2. Pentru a obţine 250 de grame de ciocolată sunt necesare aproximativ 200 de boabe de cacao, făcând un simplu calcul rezultă că fiecare gram de ciocolată se obţine dintr-o boabă de cacao.

3. Ciocolata nu produce carii. Dimpotrivă, taninul care se găseşte în mod natural în cacao inhibă dezvoltarea plăcii bacteriene. Aici facem referire la ciocolata cu un conţinut ridicat de masă de cacao. Nu se întâmpla aceeaşi situaţie pentru ciocolată cu lapte al cărui conţinut de cacao şi zahăr este invers proporţional cu cel al ciocolatei amăruie.

4. Cei mai mari mâncăcioşi de ciocolată sunt americanii , care consumă aproape jumătate din ciocolata produsă în întreaga lume. Nici elveţienii nu stau rău, consumând anual 10 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor iar Belgia o ţară cu o suprafaţă de 7 ori mai mică decât a României deţine un număr de 2000 de ciocolaterii.

5. Cuvântul “ciocolată” provine din aztecul Xocolati însemnând apă amară. Aztecii obişnuiau să consume o băutură obţinută din boabe de cacao pisate peste care turnau apă fierbinte. Băutura astfel obţinută prindea un gust amărui deoarece boabele de cacao consumate în stare pură sunt amare.

6. 70% din producţia mondială de boabe de cacao provine din Africa iar 40% din producţia mondială de migdale este destinată industriei ciocolatei.

7. Cea mai scumpă ciocolată din lume este La Madeline au Truffe, realizată de Fritz Knipschildt la Knipschildt Chocolatier în Connecticut. Cei de la revista Forbes au susţinut-o ca fiind cea mai scumpă ciocolată din lume. Trufele de ciocolată au valori cuprinse între 250 de dolari şi 2.600 dolari pe kilogram.

8. Ciocolata neagră poate fi depozitată timp de 10 ani

Este necesar doar să se menţină o temperatură constantă de 18ºC și umiditate

9. Ciocolata ţine inimă sănătoasă

Un studiu recent a dovedit că persoanele care consumă regulat ciocolată cu cel puţin 70% cacao, cel puţin 20 de grame pe zi prezintă o îmbunătăţire semnificativă a fluxului de sânge. Efectul pozitiv al ciocolatei este legat de conţinutul de polifenoli care eliberează oxid nitric, substanţa care are capacitatea de a dilata arterele, îmbunătăţind fluxului de sânge.

10. Ciocolata , un sărut pasional.

Cercetătorii au demonstrat că topirea ciocolăţii în cavitatea bucală produce în creierul nostru aceleaşi substanţe care se produc în timpul unui sărut, poate uneori chiar mult mai puternice.

Similar Posts