10 lucruri care nu le știi despre Shakespeare

10 lucruri care nu le știi despre Shakespeare

author
5 minutes, 4 seconds Read

Puținele lucruri care se cunosc despre marele poet și dramaturg englez William Shakespeare, îl fac un personaj misterios.

10 lucruri care nu le știi despre Shakespeare

Și motive să fim intrigați de persoana lui avem destule. Iată câteva dintre ele:

1. Shakespeare nu a fost singurul Shakespeare în teatru. Fratele lui, Edmund, care era cu 16 ani mai tânăr a devenit de asemenea actor în Londra, însă fără mult success. Moartea acestuia la vârsta de 27 de ani a fost urmată de ceremoniile de înmormântare de la biserica St Saviour’s, Southwark, servicii funerare destul de costisitoare plătite de o rudă din zonă, ceea ce ne duce la idea că…

2. Shakespeare era bogat. și asta din cariera de actor, scriitor, scenarist și din acțiunile pe care le deținea la teatru. Shakespeare a adunat o avere frumușică. Astfel la vârstă de 33 de ani, și-a permis să cumpere New Place, a doua casă că mărime din Stratford-Avon. Judith cea de a două fiică, a primit prin testament o avere de 300.000 lire ceea ce în banii de azi ar reprezenta suma de 50.000 lire. În contrast cu colegul sau Thomas Dekker care din cauza datoriilor făcute a fost condamnat la închisoare, iar la moartea acestuia în 1632, văduva lui Thomas a renunțat la proprietățile avute neavând ce să administreze.

3. Shakespeare a fost scriitor asociat. Era o obișnuință ca pe vremea aceea mai mulți scriitori să compună o piesă de teatru. Și deși se pare că Shakespeare prefera să lucreze singur, există pasaje în piesele sale care nu îi aparțin. El a colaborat cu Thomas Middleton la “Timon din Atena” și cu John Fletcher la “Henry al VIII-lea”. Unele pasaje faimoase din Macbeth se pare că au fost scrise de John Middleton și inserate în piesă mă târziu.

4. Vorbești limba lui. În ciuda reputației printre studenți pentru limbajul înflorit, o mare parte din limba engleză vorbită azi a fost creată direct de Shakespeare. Nu doar că a înregistrat cuvinte pentru prima dată, cuvinte folosite de alții, dar o parte dintre cuvintele vorbite azi au fost direct inventate de el. Spre exemplu : eyeball , bloodstained, radiance, assassination and lackluster. Și desigur există fraze care sunt așa de încetățenite încât cu siguranță le-ai întâlnit și tu, spre exemplu “you’ve been în a pickle”, “seen better days”, “caught a cold”, “been a laughing stock”, “had to break the ice”, sau “said good riddance”…

5. Sonetele lui Shakespeare nu sunt autobiografice. OK, nu știm asta cu siguranță, dar era o modă. Spenser, Sidney și mulți alții le-au scris. Sonetele erau stilizate în așa fel încât să evidențieze talentul tehnic al autorului. Nu trebuia neapărat să fii îndrăgostit peste urechi că să scrii un sonet de dragoste. S-ar putea că sonetele lui Shakespeare precum Tânărul frumos și Doamna Întunericului să fi avut inițial personaje reale, dar de cele mai multe ori personajele pieselor lui Shakespeare erau inventate.

6. Fetele lui Shakespeare erau analfabete. Dintre cei trei copii ai lui William și Anne Shakespeare, cele două fiice rămase în viață au fost: Susannah și Judith. În timp ce Susannah se pare că știa să își scrie numele, Judityh nu știa nici atât. Dar în această perioadă de obicei știau să citească numai cei din anumite bresle și meserii și în principal bărbații. La fel și Shakespeare a fost un bărbat al zilelor lui, trăind cu credința că femeile nu au nevoie de educație literară.

7. Lui Shakespeare nu îi păsa de posteritate. Atâta timp cât piesele lui se jucau nu îl interesa să lase o moștenire literară. A supravegheat tipărirea doar a două dintre poemele sale “Venus și Adonis” și “Răpirea Lucretiei”, deoarece acestea au fost scrise sub comanda a două personalități influente. Doar la 7 ani după decesul lui Shakespeare a fost editat primul volum de piese, de către prietenii săi asociați. În timpul vieții sale se pare că nu s-a străduit să adune piesele cu scopul de a le lasă moștenire generațiilor următoare, și asta și din cauza faptului că piesele de teatru nu erau considerate capodopere literare. Când piesele au fost ulterior adunate într-un volum intitulat « Scrierile lui William Shakespeare », de către Ben Johnson, lumea a râs de titlul pompos dat unor piese de teatru.

8. Shakespeare nu a avut urmași. Singurul său fiu Hamnet, a murit la vârsta de 11 ani, iar fiica sa Susanna nu a avut copii, iar copii celei de-a doua fiice Judith, au murit de tineri. Nici unul dintre cei trei frați ai săi, nu au fost căsătoriți. De fapt numele familiei a dispărut la aproximativ 25 de ani după moartea poetului.

9. Timp de 200 de ani dramaturgii au făcut praf piesele lui Shakespeare. Odată cu redeschiderea teatrelor după Commonwealth, piesele jucate erau tăiate și remontate după bunul plac al fiecăruia, de la musicaluri la pantomime, în orice formă. Majoritatea dramelor au fost schimbate și modificate în piese de teatru vesele cu sfârșit fericit. Astfel în 1681 Nahum Tate a transformat piesa Regele Lear într-o piesă care se termină cu căsătoria Cordeliei cu Edgar. Revenirea la original a trebuit să aștepte sfârșitul secolului XIX.

10. Shakespeare a avut câțiva dușmani de temut. Nu toți au fost încântați de talentul lui de scriitor. Voltaire credea că Hamlet este opera unui “sălbatic beat”, George III spunea că nu ține minte să fi găsit ceva maiestos în piesele lui Shakespeare, iar George Bernard Shaw, spunea într-o recenzie despre Cymbeline, lăsându-se purtat de sentimentele de antipatie că: “mi-ar face o deosebită plăcere să-l găsesc și să arunc pietre în el!”… și asta într-un ziar. Inchipuiste-ți cum ar fi fost dacă Shakespeare trăia în zilele noastre și ar fi avut twitter sau facebook!

Similar Posts