Surse excelente de proteine în perioada postului. Iată ce poţi să consumi în perioada postului pentru a asigura organismului tău energia de care are nevoie

Surse excelente de proteine în perioada postului. Iată ce poţi să consumi în perioada postului pentru a asigura organismului tău energia de care are nevoie

author
2 minutes, 22 seconds Read

Cei care ţin post ştiu că în această perioadă este interzis consumul alimentelor de origine animale cum ar fi ouăle, carnea sau laptele, însă cu toate acestea organismul are nevoie de alimente diverse și energizante, bogate în vitamine și minerale, necesare pentru păstrarea sănătății cât și pentru a-i asigura energia necesară.

Surse excelente de proteine în perioada postului. Iată ce poţi să consumi în perioada postului pentru a asigura organismului tău energia de care are nevoie

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu spune că “Referitor la această dietă se ridică deseori următoarea întrebare: poate acest program alimentar să furnizeze nutrienţii necesari unei bune funcţionări a organismului? Răspunsul este: categoric da. O dietă vegetariană diversă, care să includă: fructe, legume, cereale, nuci şi seminţe, acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidraţi, lipide şi vitamine”.

Potrivit acesteia, aproape toate alimentele sunt surse de proteine. Cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia şi lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.

O dietă echilibrată trebuie să conţină grăsimi de calitate superioară.

“Dietele vegetariene sunt sărace în lipide, ceea ce explică incidența scăzută de boli cardiovasculare, afecţiuni cronice şi cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, seminţele, avocado şi nucă de cocos”.

O problemă ar fi vitamina D, ea nu se găseşte în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D”, mai spune nutriţionistul.

Calciu, unul din minerale importante de care are nevoie organismul poate să fie luat din consumul unor alimente precum: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, seminţe de susan, soia, smochine şi broccoli.

Zincul se găseşte, potrivit nutriţionistului, în cereale neprelucrate, legume proaspete şi nuci.

“Fierul este, de asemenea, un mineral valoros, mai ales în post. Fasolea uscată şi legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană. Absorbţia fierului este favorizată de prezenţa vitaminei C şi deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier, este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii şi sfecla roşie”, adaugă aceasta.

În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta vegetariană are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalitate, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută. Aceste beneficii se explică prin creşterea cantităţii de vitamine şi minerale consumate care ajută la întărirea sistemului imunitar, menţinerea oaselor puternice, ajută digestia şi menţine greutatea corporală normală.

Similar Posts