Propunere neașteptată din partea unui lider UDMR

Propunere neașteptată din partea unui lider UDMR

author
1 minute, 40 seconds Read

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anunţat marţi, în prima sa conferinţă de presă din noul an, că în actuala sesiune a Parlamentului intenţionează să înregistreze o nouă iniţiativă legislativă, după un model maghiar.

Propunere neașteptată din partea unui lider UDMR

“În Ungaria acest model, care nu mai există în Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din judeţul Hajdu Bihar din Ungaria, şi ei apreciază foarte bine acest lucru”, a spus deputatul Szabo Odon.

Potrivit acestuia, Garda Civilă sau Cetăţenească ar urma să fie înfiinţată prin lege, cu norme unitare la nivelul întregii ţări, şi ar funcţiona pe bază de voluntariat, cu atribuţii stricte în ce priveşte păstrarea ordinii publice, membrii ei urmând să nu fie înarmaţi şi nici salarizaţi şi să activeze doar în urma absolvirii unor cursuri şi a obţinerii unor atestate.

Scopul, spune Szabo Odon, ar fi paza satelor în care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Poliţie Locală, membrii Gărzii Cetăţeneşti putând primi, în schimbul prestaţiei lor voluntare, unele facilităţi din partea administraţiei locale, precum plata poliţelor pentru asigurarea de viaţă, la fel ca în cazul pompierilor voluntari.

“Există foarte multe comunităţi mici, care nu îşi permit poliţie locală, care nu au nici posturi de Poliţie, şi unde anumite persoane creează o nesiguranţă sau comit furturi. Şi în prezent oamenii din aceste comunităţi îşi păzesc singuri hotarele, câmpurile, viile, livezile, dar dacă ar exista o Gardă Cetăţenească ar exista o organizare şi o altfel de legătură cu Poliţia. Membrii ei ar avea şi o autoritate”, a afirmat deputatul UDMR.

Sursa: Mediafax

Similar Posts