O nouă peşteră descoperită din greşeală în judeţul Bihor

author
1 minute, 8 seconds Read

În speranţa de a găsi motivul pentru care debitul unui rău care alimentează satul a scazut în ultima perioada, speologii de la din Institutul de Speologie Emil Racoviţa Cluj – Napoca au pornit investigaţiile.

Întâmplător au descoperit o grotă de 750 de metri. O descoperire care ridică multe întrebări cu referire la câte astfel de peşteri sunt încă nedescoperite.

Această peşteră este situată în apropierea comunei Aştileu şi alimentează comuna cu apă potabilă.

„Noi am vrut neapărat să ştim ce se întâmplă în perioada de secetă, dacă putem să dirijăm acele izvoare din interior către exterior ca să furnizăm pe toată perioada anului această apă”, a declarat Ionuţ Lazăr, primarul comunei Aştileu.

Apa de care beneficiau locuitorii este una foarte bună. „Sursă de apă a fost foarte bună, nitriţi aproape de loc, iar duritatea nu era foarte mare, încât se putea folosi pentru populaţie”, a declarat Alexandru Fekete, chimist, colaborator al Institutului Emil Racoviţa Cluj-Napoca.

Această peşteră deţine încă multe mistere pentru arheologi.

„Am reuşit să găsim acel, eu îl numesc laborator subteran, care rezervă o serie întreagă de surprize pentru ştiinţă. Deocamdată, am văzut un schelet de mamifer calcifiat”, declară Geza Rajka, scafandru speolog la Institutul de Speologie Emil Racoviţa Cluj-Napoca.

Similar Posts