In lumea tehnologiei exista multe curiozitati care fac inventiile propriu zise si mai captivante, cum ar fi, de exemplu, modelele de casti in-ear isi datoreaza existenta inginerului francez Ernest Mercadier ! Aceste mici gadget-uri sunt folosite zilnic de catre toata lumea, fie ca vorbim de institutii de stat, uz personal sau didactic!
In „Fahrenheit 451”, Ray Bradbury a descris un radio futurist care ar putea fi purtat in interiorul urechii. Ar fi „o viespe ascunsa, confortabila in cuibul sau cald si special”, a scris el, si conducta pentru „un ocean electronic de sunet, de muzica si vorbire, care vine pe tarmul mintii [tale] nedormite. .” Asta a fost acum mai bine de 50 de ani, dar nu este o descriere rea a castilor iPod.
Dispozitivele de ascultare intra-auriculare existau de cel putin un secol. Incepand cu inceputul anilor 1850, medicii au introdus varfurile de fildes ale stetoscoapelor in fiecare ureche, iar cateva decenii mai tarziu, „tuburi de ureche” similare au fost folosite pentru a asculta muzica inregistrata. Thomas Edison a atasat casti ca un stetoscop la aparatul sau fonograf, care redau sunetul din cilindrii de ceara. Unele aparate au venit cu mai multe seturi de tuburi, atarnand ca niste serpentine pe o meduza, astfel incat mai multi oameni sa poata asculta simultan.
Castile timpurii au venit in doua variante, spune Jean-Paul Agnard, proprietarul Muzeului Fonograf Edison din Quebec. Unele au fost facute pentru a acoperi urechea. Altele au fost plasate in canalul urechii. Aproximativ in aceeasi perioada, inventatorii au incercat adjuvanti intraauriculari la telefon. In 1891, un parizian pe nume Ernest Mercadier a brevetat ceea ce el a numit „bi-telefonul” – o pereche de varfuri invelite in cauciuc care „ar inchide urechea la sunete externe”.
Castile sunt o parte importanta a vietii noastre moderne. Sunt peste tot in jurul nostru, sunt disponibile in toate culorile si in diverse tipuri. Sunt usor de gasit, distractiv de utilizat si sunt intotdeauna la indemana. Suntem atat de obisnuiti sa avem tot felul de casti disponibile in jurul nostru incat nici nu ne gandim cand si cum au fost inventate. Ei bine, ramaneti pe faza si vedeti urmatoarele fapte despre inventia si evolutia castilor.
In 1891 Ernest Mercadier – inginer electrician francez a inventat primele casti intraauriculare. Erau remarcabil de aproape de castile pe care le folosim astazi si ne conecteaza ca stetoscopul doctorilor. Inventia Mercadier avea benzi de cauciuc pentru a fi confortabile si au fost concepute pentru utilizare in comunicatii.
In 1894, compania numita Electrophones a creat ceva asemanator cu castile pe care le cunoastem in prezent. Castile lor erau un intreg sistem. Erau alcatuite din casti de tip stetoscop conectate la o centrala. Aceasta noua inventie extraordinara a permis clientilor electrofoanelor sa asculte spectacole (cum ar fi cele din cinematografe) care aveau loc in toata Londra. Pentru a asculta trebuia sa te abonezi. Abonamentul costa 5 lire pe an si era ceva foarte luxos. Asa ca aici, la inceputul secolului XX, se naste pentru prima data ideea folosirii castilor pentru divertisment.
In 1910, Marina SUA a experimentat conexiunea radio si comunicarea si intreaga natiune americana le trimitea scrisori cu inventiile lor. Una dintre aceste scrisori a venit de la Nataniel Baldwin, care este cunoscut ca inventatorul a ceea ce mai tarziu au devenit castile moderne. Domnul Baldwin a inventat castile moderne pe masa sa din bucatarie. Scopul principal al acestor casti a fost utilizarea comunicatiilor. Marina SUA a folosit castile lui Baldwin de catre operatorii radio.
Urmatorul pas important in istoria castilor este inventarea sunetului stereo. Stereo Sound a fost inventat in 1957 de o companie de eticheta numita EMI. Doar un an mai tarziu, in 1958, au fost inventate primele casti stereo de catre muzicianul de jazz John C Koss. Aceste casti au fost primele disponibile comercial din istoria castilor. Mai tarziu, s-a infiintat corporatia Koss, care produce si vinde casti chiar si in zilele noastre.
In 1979, Sony a inventat Walkman-ul, care a fost un succes total. Walkman-ul original a venit cu un set de casti pe ureche cu tampon de spuma, modelul era MDR-3L2 de la Sony. Acesta este motivul pentru care castile sunt utilizate pe scara larga si foarte populare in intreaga lume. De atunci, castile au devenit din ce in ce mai bune.
In anul 2000, compania numita Bose a lansat castile Quiet Comfort. Ele folosesc tehnologia de anulare a zgomotului, care este in prezent larg raspandita. Ideea castilor cu anulare a zgomotului a existat cu zeci de ani mai devreme. Bose a folosit pentru prima data aceasta tehnologie in 1986 intr-un set cu casti conceput pentru a proteja auzul pilotilor.
Urmatorul mare salt in istoria castilor este evolutia de la castile cu fir la castile fara fir. Primele casti fara fir au fost lansate pe piata in 2004, dar au devenit mai populare in anii 2010 ca alternativa la castile cu fir raspandite.
Ultima mare inventie a castilor o reprezinta castile cu adevarat wireless. Au fost inventate in 2016 si tocmai devin celebre. Detinerea unei perechi de casti cu adevarat wireless este un mic rai pentru iubitorii de muzica si pentru toti cei ce se afla in continua miscare! Acesta este motivul pentru care facem un pas mare pentru a crea castile cu adevarat wireless perfecte pentru toti fanii marcii. In viitor vom vedea tot mai multe invetii extraordinare in acest domeniu.