Cum îți transformi locuința într-o oază de lumină: 4 ponturi de design interior

author
3 minutes, 15 seconds Read
Lipsa luminii naturale într-o locuință poate avea repercusiuni asupra stării de bine, asupra modului în care îți desfășori activitățile sau asupra stilului de viață pe care îl adopți. Este extrem de important să faci tot posibilul pentru ca locuința ta să dispună de suficientă lumină, astfel încât atmosfera să fie una plăcută, să creezi senzația de spațiu și să te simți bine în spațiul pe care l-ai creat pentru tine și pentru familia ta.

Există câteva ponturi de care poți beneficia pentru ca locuința ta să fie o oază de lumină care te va ajuta să ai cea mai bună stare de spirit.

Captează orice sursă de lumină naturală 

Dacă o încăpere dispune de lumină naturală, dar nu de suficientă, fă în așa fel încât să profiți și de puținul primit. Alege parchetul, gresia, faianța sau obiectele de decor cu elemente strălucitoare care să fie plasate chiar în zonele care captează lumina naturală, astfel încât acestea să devină punctul principal de reflexie. Nu uita de puterea pe care o au oglinzile din acest punct de vedere – poți plasa oglinzi în diverse colțuri ale unei încăperi întunecate, mai ales în locurile în care lumina naturală bate cel mai bine, astfel încât să creezi iluzia existenței unei lumini naturale.

Alege sursele de iluminat potrivite 

Asigură-te că nu există zone umbrite într-o încăpere plasând surse de lumină artificială acolo unde lumina naturală nu poate pătrunde. Alege atâtea corpuri de iluminat de câte consideri că ai nevoie, nu trebuie să te limitezi la o singură plafonieră, mai ales dacă este vorba despre o încăpere mare.

Alege sursa principală de lumină în așa fel încât aceasta să împrăștie lumină pe tot tavanul și alege lustre atârnate, cu multe becuri, lustre în culori deschise sau realizate din materiale cu un design natural – sticla și metalul strălucitor sunt preferate din acest punct de vedere.

Pe lângă sursa de iluminat principală, poți alege și surse secundare de lumină care te vor ajuta să decorezi locuința după bunul plac: lămpi de masă, lampadare, aplice de perete etc. Oferă atenție și becurilor alese – lumina rece se apropie mai mult de lumina naturală, în timp ce lumina caldă va crea o atmosferă difuză.

Alege piesele de mobilier potrivite

Pe lângă designul și culoarea pe care le are mobilierul ales pentru decorul unei încăperi luminoase, este important și modul în care alegi să dispui piesele de mobilier. Alege dulapuri, comode, mese, scaune care sunt absolut necesare, care au un design minimalist și care îți oferă suficient spațiu pentru depozitare ascunsă, astfel încât ceea ce este la vedere să nu încarce prea mult atmosfera. Nu uita de culorile pieselor de mobilier: albul este alegerea supremă pe care o poți face în acest sens, dar potrivite sunt și culoarea gri sau culorile naturale. Dacă dorești totuși să obții o atmosferă animată, poți alege obiecte de decor în culorile preferate cu ajutorul cărora să evidențiezi anumite colțuri ale locuinței.

Alege perdele albe cu design simplu 

Nu este suficient să ai multe ferestre într-o încăpere sau dimensiunea acestora să fie mare, ci și să știi cum să pui în evidență utilitatea acestora. Pentru a beneficia din plin de avantajele ferestrelor pe care intră lumina naturală, alege perdele albe, care oferă senzația de lumină intensă de la primele raze de soare până la apusul târziu din zilele de vară. Preferă materiale subțiri și țesături lejere – voalul alb este preferat din acest punct de vedere – și alege draperii asortate pe care să le poți da la o parte atunci când nu vrei o cameră întunecată.

 

Similar Posts