De la cine a construit-o până la pentru ce a fost utilizată, Stonehenge este înconjurată de foarte mult mister. Universitatea Buckingham din Anglia spune că a reuşit într-un final să descopere misterul legat de aceste pietre.
Poză: Flickr.com
„De ani de zile oamenii au fost întrebaţi de ce Stonehenge este situată în acel loc, acum, în sfârșit, am găsit răspunsurile”, relatează David Jacques, un cercetător de arheologie la Universitate.
În octombrie anul trecut, Jacques a realizat săpaturi arheologice pe o suprafaţă de 1.5 mile in jurul monumentului Stonehenge. Echipa sa a descoperit unelte din silex și oase de zimbru, animale care au fost o sursă de hrană pentru oameni în trecut. Datarea cu carbon a oaselor au arătat că Amesbury a fost ocupat continuu din 8820 î.Hr. Amesbury este acum declarată cea mai veche zona ocupată continuu din Marea Britanie.
Constatarea sugerează că Stonehenge a fost construit de britanicii care au trăit în zonă de mii de ani. Teoriile anterioare spuneau că monumentul a fost construit într-un loc gol de către imigranți din Europa continentală.
Analizele arata ca rocile de la Stonehenge nu provin de la situl din Preseli cum spunea teoria anterioara, ci din Carn Goedog, de la mai puţin de 2 km de la locul unde este asezat monumentul.
Astfel a fost elucidat misterul transportului pietrelor de carieră până pe locul unde monumentul a fost ridicat.
Locul a fost în mod clar un punct de interes pentru oameni, astfel au venit de la mulți kilometri distanţă să vadă descoperirea făcută de arheologi.