Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

author
5 minutes, 54 seconds Read

Indiferent dacă eşti sau nu ești o persoană religioasă, vizitarea unei catedrale poate fi o experienţă cu adevărat plăcută.

Aici vei vedea nouă capodopere arhitecturale care merită vizitate

1. St. Basil’s – Moscova
Stilul pur rusesc şi culorile vii ce o îmbrăcă, atât în exterior cât şi în interior, o fac unică în lumea creştină şi nu numai.

Situată în centrul Moscovei, în frumoasa Piaţa Rosie, ea este un simbol pentru Rusia. Denumirea sub care e consacrată în istorie e „Sfântul Vasile”, numele unui sfânt mistic foarte cunoscut, îngropat în aceast loc de cult.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

Photo credit: PowderPhotography / Foter.com / CC BY-NC-ND

Catedrala impresionantă a fost ridicată între anii 1555-1561, pentru a marca campania victorioasă a lui Ivan cel Groaznic împotriva tătarilor din Hanatul de Kazan, şi constă din cele nouă capele ridicate pe o singură fundaţie. Biserica are un adânc simbolism religios, patru capele sunt dispuse în punctele cardinale, celelalte patru în nord-est, sud-est, nord-vest şi sud-est, iar cea de-a nouă se află chiar în centru, astfel formându-se o stea.
Arhitectura clădirii şi multitudinea de culori ce o îmbracă fac din aceasta un monument de valoare mondială, unic şi inegalabil. Catedrala uimeşte prin culorile vii ce strălucesc cu atâta putere, în pofida vremurilor aprige din Rusia.

2. Catedrala Notre-Dame – Paris
Una dintre cele mai cunoscute biserici din lume, este această catedrală care a avut nevoie de aproape 200 de ani pentru a fi construită. Piatra de temelie a fost pusă în 1163 iar retuşuri au fost făcute și în 1345.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

Photo credit: Giorgos~ / Foter.com / CC BY-NC-ND

Deoarece proiectul a schimbat atât de multe mâini pe parcursul mai multor secole, Notre Dame are un amestec de stiluri de design. Arcadele sale ascuțite și zidurile înalte sunt câteva dintre cele mai mari exemple de arhitectura gotică franceză. Dar urmele Renaşterii şi naturalismul face ca Notre Dame să fie unică.

Astăzi, ea funcționează ca un muzeu care afișează opera de artă a secolelor trecute şi diverse artefacte, precum și o casă de cult, oferind masă de trei ori pe zi.

3. Sagrada Familia – Barcelona, ​​Spania
Numită Sfânta Familie, aceasta catedrală a fost construită din donaţii colectate de către Asociația Spirituală a Adepților din Saint Joseph. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de Sf. Iosif, 19 martie, 1882.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

Photo credit: Felipe Beiza / Foter.com / CC BY-NC-ND

Dar construcția s-a dovedit a fi un adevărat test al credinței.
Primul arhitect, Francisco de Paula del Villar y Lozano a renunţat după un an. Al doilea, Antoni Gaudi, a petrecut 43 de ani împingând baza neo-gotica într-o arhitectură mai mult organică, însă acesta a decedat în 1926 lovit de un tramvai.

Gaudi Domènec Sugrañes a preluat responsabilitățile dar, din păcate, Războiul Civil a perturbat construcția. Clădirea este încă în construcţii şi are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest)

4. Hagia Sofia – Istambul
Hagia Sophia este o mare frumuseţe arhitecturală şi un monument în același timp. Odată a fost biserică, mai târziu, o moschee, iar acum este un muzeu dar mereu, Hagia Sofia a fost prețioasă pentru timpul său.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

Photo credit: Christopher Chan / Foter.com / CC BY-NC-ND

Orașul mistic Istanbul a găzduit mai multe civilizații, printre care se numără imperiul otoman şi bizantin. Orașul de astăzi poartă caracteristicile acestor două culturi diferite și cu siguranță Hagia Sofia este o sinteză perfectă unde se poate observa atât efecte otomane cât și bizantine sub o mare cupola.

Zidurile sale sunt bogat decorate cu ochi-popping mozaicuri din aur, argint, sticlă, teracotă și pietre colorate. Remarcabil, aceasta catedrală regală a avut nevoie de doar cinci ani pentru a fi construită. Anthemios și Isidoros au avut o armată de 100 de arhitecţi cu 100 de muncitori pe fiecare bucată. Această versiune finală a catedralei a supraviețuit mai mult de 1470 de ani.

5. Westminster Abbey – Londra
Fondată în secolul 10, această bijuterie în coroana Angliei nu este doar locul de veci pentru Sf. Edward Mărturisitorul și alţi 16 monarhi, dar, de asemenea, este folosită pentru a susţine grandioase sărbători ale națiunii.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

Photo credit: hjjanisch / Foter.com / CC BY-ND

Aceasta a fost fundalul pentru nunţi regale și fiecare încoronare. Astăzi, Westminster Abbey conține 600 monumente și tablete de perete, vitralii uimitoare, portrete ale sfinților și piatră extraordinară de la podea până la tavan. Biserica este deschisă pentru public pentru închinare dar și ca un muzeu.

6. St. Patrik’s – New York City
Această casă de cult este de asemenea un monument de renume al orașului. Arhiepiscopul John Joseph Hughes a cerut ajutorul tuturor, astfel încât împreună să poată construi această catedrală impresionantă.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le vizitezi

Photo credit: Kbedi / Foter.com / CC BY-NC-ND

Construcţia a început în 1858 şi cu greu, prin donații, cărămidă cu cărămidă, această catedrală gotică stă în centrul Manhattan-ului, un far de speranță și o sursă de inspirație pentru locuitori dar și pentru turiști.

7. Kölner DOM – Köln, Germania
Această catedrală a fost construită în 632 de ani. Începută în 1248, lucrarea a progresat în etape până în 1473, când locul a fost abandonat.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le viziteziPhoto credit: Stadtlichtpunkte / Foter.com / CC BY-NC-SA
În secolul al 19-lea poporul a depus un efort şi a început construcţia conform planurilor medievale originale. Finalizarea acestei construcţii a fost făcută în 1880 şi ca urmare a fost sărbătorită de către națiune, inclusiv de către împăratul William I, care a venit în persoană pentru a vedea marea deschidere a catedralei.

8. Catedrala Svetitskhoveli – Mtskheta, Georgia
Catedrala Svetitskhoveli (Stâlpul Vieţii) se află la confluenţa râurilor Mtkvari şi Aragvi şi a fost cel mai sfânt loc din Georgia veche.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le viziteziPhoto credit: 10b travelling / Foter.com / CC BY-NC-ND
Potrivit legendei, biserica este construită pe locul în care a fost lăsată roba lui Hristos crucificat, adusă de la Ierusalim de un evreu în 328. Se spune că înăuntrul bisericii mai există fragmente din robă.

9. Duomo di Milano – Milano
Printre cele mai mari biserici creștine din lume, această catedrală a fost construită în aproximativ șase secole, începând din 1386. Aceasta are 3400 statui și 700 de figuri care decorează interiorul şi exteriorul marelui edificiu situat în Piazza del Duomo. Aceasta impresionantă catedrală are o capacitate de peste 40.000 de locuri și o lungime de 157 m.

Nouă catedrale uimitoare din lume pe care merită să le viziteziPhoto credit: Thomas Leplus / Foter.com / CC BY-NC-SA
Planul constă dintr-un naos cu patru nave laterale, traversate de un transept și apoi urmate de cor și absidă. Înălțimea navei este de aproximativ 45 metri, fiind cele mai mari bolți gotice ale unei biserici complete. Acoperișul este deschis pentru turişti, acesta permițând o vedere spectaculoasă.

Similar Posts