Lumea fără România nu ar mai fi fost la fel. Cum a influențat țara noastră istoria

Lumea fără România nu ar mai fi fost la fel. Cum a influențat țara noastră istoria

author
3 minutes, 48 seconds Read

Dacă încerci să îţi imaginezi o lume fără România, nu va fi la fel de simplu ca și ștergerea Italiei, a Marii Britanii sau a Statelor Unite ale Americii de pe harta lumii.

8324320

În cazul în care România nu ar fi existat, probabil că singurul instrument de scris ar fi fost creionul, ar fi fost mult mai puține pagini în cărțile de artă, cibernetica nu ar fi fost la standardele de astăzi și mai există multe astfel de dovezi care arată importanța României în evoluția la nivel mondial.

Terenul românesc este originea uneia dintre cele mai vechi forme de scriere. Tabletele Tărtăria au fost cunoscute încă din săpăturile de la sfârșitul secolului al 19-lea și datează din jurul 5300 î.Hr.

6552422

Redescoperit în 1961 de o echipă condusă de Nicolae Vlassa, un arheolog de la Muzeul din Cluj, acestea poartă simboluri incizate, semnele Vinca, care au făcut obiectul unor controverse considerabile între arheologi, dintre care unii susțin că simbolurile reprezintă cea mai veche formă cunoscută de scris în lume.

Mult mai târziu, un student român, Petrache Poenaru, a inventat primul stilou din lume, o invenție pentru care guvernul francez a emis un brevet în 1827.

8734006

Academicianul român, Nicolae Constantin Paulescu, a fost recunoscut în 1971 ca fiind cel care a descoperit insulina. El a făcut descoperirea în 1923, dar Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină a fost atribuit canadienilor FG Banting și J.J.R. Macleod, pentru o lucrare care doar confirma rezultatele lui Paulescu, la doar câteva luni de la munca sa originală.

5237925

Creatorul ciberneticii moderne este Ștefan Odobleja, un om de știință român. Lucrarea sa majoră, “Psychologieconsonantiste”, publicată pentru prima dată în 1938 și 1939, în Paris, a stabilit multe dintre temele majore în ceea ce privește cibernetica și sisteme de gândire.

2261538

Temperatura uniformă, celula termoelectrică, aparent o sursă inepuizabilă de energie, de asemenea, cunoscută sub numele de celula Karpen, a fost realizată de către fizicianul român Nicolae Vasilescu – Karpen.

3191797

Un tânăr pasionat de aviaţie, Anastase Dragomir, s-a axat pe siguranța aeronavelor. A studiat în Franța și-a perfecționat propriul său sistem pentru salvarea piloților și a pasagerilor în caz de accidente. În 1930 a obținut un brevet pentru “cabină de ejecţie.”

1055632

În 1910, un pionier al aerodinamicii, Henri Coandă, a construit un avion care a avut un motor revoluționar. Motorul a fost unul de avion cu piston primitiv, o descoperire care a dus la inventarea motorului cu reacţie modernă, şi anume, turbina cu gaz. Mai târziu, în 1934, el a primit un brevet pentru efectul Coandă, un principiu a cărei înțelegere a fost fundamentală pentru zborurile moderne.

6084138

Nadia Comăneci, o gimnastă română, a primit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, după ce a obținut primul 10 perfect din istoria gimnasticii. Afișajele de la Jocurile Olimpice au fost doar în măsură să prezinte un grad de până la 9,99, deci, după câteva minute de dezbatere în rândul judecătorilor, pe ecran scria “1,00”.

5077897

Prima lucrare completă despre istoria religiilor a fost scrisă de scriitorul şi filozoful Mircea Eliade. Eliade este recunoscut a fi unul dintre fondatorii “Școlii de la Chicago”, care de fapt defineşte studiul religiilor pentru a doua jumătate a secolului 20.

8363735

Săpânța, un sat în județul Maramureș, este binecunoscut pentru “Cimitirul Vesel”. Românii sunt prima națiune care au văzut moartea ca un moment plin de bucurie și fericire.

7020778

Sculpturile lui Constantin Brâncuși sunt considerate adevărate opere de artă, datorită stilului său abstract, care lasă o impresie elegantă.

9184042

El a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptură contemporană.

Splendidul “albastru de Voroneț”, este considerat a fi cea mai frumoasă nuanţă de albastru din lume şi continuă să rămână o enigmă. Chiar dacă este de renume mondial, compoziția exactă a culorii, care îi conferă o strălucire proaspătă a fost pierdută o dată cu moartea autorului ei.

9682576

Porțile din Maramureș au câștigat o binemeritată reputaţie datorită arhitecturii lor, adevărate opere de artă create de țărani simpli, cu un mare simţ al esteticii.

4369921

Oina este un sport tradițional românesc, având similitudini cu baseball-ul și cricket-ul, care a fost practicat încă din secolul al XIV-lea și este unul dintre cele mai vechi sporturi originale din Europa.

Similar Posts