Dacă locuiești în Cluj sau măcar prin îmrejurimi, și îți plac călătoriile pe bicicletă, atunci e momentul să-ți strângi gașca de prieteni, și să mergeți pe unul dintre cele mai frumoase trasee de bicicletă din zonă.
Traseul pe care ți-l propun acum începe din cartierul clujean Dâmbu Rotund. De aici mergi spre Baciu apoi urmezi traseul – Suceagu – Mera – Viştea – Gârbău – Aghireş Fabrici – Laguna Albastră – Aghireş Fabrici – Gârbău -Gilău Vest – Luna de Sus – Floreşti – Cluj (E 81 până după Mera, 108 C, 103 K, E 60).
„Un traseu monoton şi plat până după Mera, în paralel cu maşinile care se îndreaptă spre Zalău pe E 81. Peisajul se înviorează după ce părăsiţi drumul european, trecând pe lângă Viştea şi prin Gârbău. Înainte de Aghireş Fabrici, acolo unde drumul o ia spre Băghara, este un cimitir cu pietre vechi de mormânt, acoperite de muşchi. O oază de linişte şi umbră numai bună pentru o binemeritată pauză”, se arată pe portalul clujtravel.
Din centrul localităţii Aghireş Fabrici o luaţi în dreapta şi ţineţi drumul până ajungeţi la Laguna Albastră.
„Dacă e weekend o să recunoaşteţi locul după maşinile parcate la drum şi, cel mai probabil, după manelele care se aud din boxele duse de săteni la lac. Dacă mergeţi într-o zi normală trebuie doar să urmăriţi când se schimbă peisajul şi vegetaţia este înlocuită cu nişte dune de nisip/pământ. Un alt indiciu este pădurea de salcâmi de lângă (primăvara miroase dumnezeieşte în zonă). Lacul pare aproape ireal – albastru sau verde, depinde de unghiul în care-l priveşti – în peisajul selenar din jur. În ultima vreme s-a întins foarte tare stufărişul şi vegetaţia, aşa că nu se mai poate intra în lac decât prin două locuri, dar merită, pentru că apa se încălzeşte foarte repede de la soare, fiind numai bună de o scaldă sănătoasă”, detalizată Stanciu.
La întoarcere schimbaţi traseul din Gârbău şi treceţi dealul spre Căpuşu Mare – Gilău, pe drumul 103 K, ceea ce înseamnă cam nouă kilometri de efort prelungit, în pantă.
De ce considerăm că acesta este un traseu spectaculos? Pentru că făcând acest traseu nu ai cum să nu remarci pe parcus câteva dintre atracțiile turistice din zonă.
Astfel ai ocazia să vizitezi Muzeul Bivolului situat în satul Mera, comuna Baciu, județul Cluj, în apropierea municipiului Cluj-Napoca. Muzeul a fost inaugurat 23 mai 2009, sub patronajul Fundației Primula. Inițiativa înființării acestui muzeu a aparținut profesorului de biologie Varga Gyorgy, fiu al satului și fost director al școlii din localitate. Informații detaliate despre exponatele din muzeu, precum și despre multicentenara îndeletnicire a merenilor pot fi furnizate de dl. Varga Gyorgy. În discursul său, domnia sa accentuează faptul că, deși creșterea și exploatarea bivolilor este mult restrânsă în ultima vreme, această îndeletnicire rămâne de actualitate, făcând obiectul unor lucrări de referință în domeniu.
Patrimoniul acestui muzeu este alcătuit din circa o mie de exponate legate de creșterea și exploatarea bivolilor: care și sănii, juguri, șei, harnașamente, furci, greble, tânjale, talangi, scaune pentru muls, vase de colectat si procesat laptele, lămpi și felinare, separatoare pentru smântânit laptele etc. Alături de aceste obiecte tradiționale, în muzeu sunt expuse fotografii, hărți și documente care atestă vechimea și continuitatea acestor indeletniciri.
Un alt obiectiv este Biserica reformată din Viştea. Biserica Reformată-Calvină (inițial romano-catolică, cu hramul „Sf. Petru”) a fost construită după anul 1241 de către episcopul Petrus, în stil romanic. Din construcția romanică originală s-au mai păstrat numai portalurile de sud și de vest, precum și portalul sacristiei. Decorațiunile interioare din lemn sunt opera lui János Asztalos din Gilău (1699). Cele 120 casete din lemn de pe tavan și de pe amvon au fost realizate de maestrul sas clujean Lorenz Umling cel Bătrân (1765-1767). Clopotnița de lemn este din 1760 (clopotul din 1487).
Dar poate cea mai importantă atracție care te va cuceri cu suguranță este Laguna Albastră.
Laguna Albastră se află în imediata apropiere a comunei clujene Aghireşu, înconjurată fiind de dune uriaşe de nisip. O imagine rară a format aici natura, care a fost atât de darnică cu ţara noastră. Locul pare parcă desprins din Paradis, culorile curcubeului s-au adunat aici toate tocmai pentru a construi o imagine cu totul deosebită.
Localnicii îi spun pe bună dreptate Laguna Albastră. S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu. Această mină a fost inundată de izvoarele subterane care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. Totodată, în aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie. Aşa s-a născut minunatul lac.
Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. Cândva, în apa viu colorată ce seamănă foarte bine cu apele Mediteranei, până în anii ’90 se găseau peşti. În anul 1995, balta a secat din cauza unor lucrări. Din fericire, însă, apa s-a adunat din nou, păstrându-şi farmecul şi culoarea azurie şi neobişnuită.
Surse:
Adevarul
Financiarul