Acest minunat castel mai poartă numele şi de Castelul Corvinilor, al Corvineștilor sau al Huniazilor. Anul trecut castelul a fost inclus în topul palatelor de poveste din întreaga lume. Acest top 10 a fost realizat de publicația Huffington Post.
Castelul datează încă din secolul secolul al XV-lea, când Ioan de Hunedoara l-a construit. Construcţia a fost realizată pe o stâncă la baza căreia curge pârâul Zlaști. Fiind o construcţie impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon, ea atrage zilnic sute de vizitatori.
Iancu de Hunedoara este unul dintre personajele care au marcat istoria medievală din Transilvania. Acesta a fost un binecunoscut apărător al creştinismului şi de asemenea rămâne cel mai important proprietar al castelului.
„După ce este numit guvernator al Ungariei, bineînțeles, Ioan de Hunedoara renunță la construcțiile militare și apar primele construcții civile și religioase cum sunt: capele, o frumoasă construcție gotică și cea mai frumoasă clădire sau aripă a castelului, este vorba de palatul mare, format din două săli de recepție suprapuse, avem Sala Cavalerilor și sus la etaj avem Sala Dietei”, relatează muzeograful Cristian Roman.
Castelul este situat în centrul județului Hunedoara, pe ultimele ramificații estice ale munților Poiana Ruscă.
Legendele privind acest monument sunt diverse şi extrem de interesante. Una dintre ele este legată de fântâna, care se presupune că a fost săpată de trei prizonieri. Ioan de Hunedoara le-a propus prizonierilor că îi va elibera doar dacă vor săpa o fântână. Din dorinţa de a fi liberi cei trei turci au săpat timp de 15 ani o fântână adâncă de 28 de metri. Însă soarta nu a ţinut cu deţinuţii şi au fost ucişi la ordinile soţiei lui Ioan de Hunedoara, deoarece acesta între timp decedase.
În ultima perioadă este din ce în ce mai mult promovat şi astfel mult mai vizitat ca în trecut.
La sfârşitul lunii august în fiecare an se sărbătoreşte cu domniţe, cavaleri, cu personaje de epocă, un carnaval medieval pe parcursul căruia ies la iveală legendele, tradiţiile şi nu în ultimul rand gastronomia din secolul XV. Astfel că, prin prisma acestui festival, reînvie istoria castelului.
În afara acestor zile de poveste, zilnic, au loc încercări ale tinerilor, îmbrăcaţi în costume medievale, să readucă timpurile în care domnițele, cavalerii şi arcașii făceau parte din viaţa castelului.
Sursa: Wikipedia