Flora mondială s-a îmbogăţit cu o nouă specie de plantă, descoperită în Dobrogea de către biologii români. Potrivit Societății Ornitologice Române (SOR), trei ani au durat analizele care să confirme descoperirea biologilor români. Planta a fost analizată inclusiv la nivel genetic, pentru a demonstra că este unică în lume.
Planta a fost descoperită în luna mai a anului 2014 de către biologul Mátis Attila şi de către colega să Havadtői Krisztina care se aflau în Rezervația Pădurea Dumbrăveni unde evaluau starea de conservare a habitatelor, într-un proiect al Societății Ornitologice Române.
Când au găsit planta, biologii au reuşit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul.
„Nici măcar genul nu a fost posibil de identificat exact, pe baza determinatorului care conține toate speciile de plante cunoscute în flora României, așa că ne-am dat seama repede că avem de a face cu ceva inedit, dată fiind morfologia distinctă a frunzelor. Segmentele terminale ale frunzei erau liniare și pețiolate, nu semănau cu nimic cunoscut de la noi. Niciunul dintre cele patru exemplare găsite inițial nu era înflorit”, povesteşte Mátis Attila.
În încercarea de a identifica genul plantei, biologii au căutat specii similare în flora țărilor vecine.
Biologul Bartha László de la Universitatea Babeș Bolyai (Institute for Interdisciplinary Research în Bio-Nano-Sciences) Cluj a efectuat o investigație genetică folosind materialul colectat și astfel a fost identificat genul la care aparține nouă specie. Este vorba de genul Ferula (denumirea populară: aerel).
Expertul în fitogeografie, Alexandru S. Bădărău de la UBB Cluj, a sugerat legătura cu o specie aparte de umbelifer, numită Eriosynaphe longifolia, din flora Rusiei și a Ucrainei.
Specia are un areal îndepărtat de Dobrogea, dar similar în morfologie. Crește în stepele aride din regiunea vestică a Kazahstanului, prin sud-estul Rusiei și până în nordul peninsulei Crimeea.
Investigațiile au continuat și pe teren, astfel că în perioada 2015-2016 Mátis Attila a efectuat mai multe vizite în Rezervația Pădurea Dumbrăveni, împreună cu colega sa, Szabó Anna (UBB Cluj), pentru a aduna date morfologice necesare pentru distincția speciei noastre de cea rusească.
Analizele comparative pentru morfologia fructelor (esențiale din punct de vedere taxonomic în cazul plantelor umbeliefere) au fost realizate de Thomas Kuhn de la UBB Cluj, iar rezultatele au fost publicate în revista Phytotaxa, cea mai relevantă în materie de descriere a speciilor noi de plante.
Exemplarul pe baza cărei a fost descrisă noua specie (holotip) este depus la ierbarul din Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.
„Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana. Denumirea aleasă de noi pentru specie se datorează faptului că, din câte cunoaștem la momentul actual, este o specie endemică Dobrogei, cu areal foarte restrâns (singura populație de 172 de indivizi este localizată în Rezervația Pădurea Dumbrăveni), iar de aici vine și epitetul specific mikraskythiana – care se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), în română Sciția Mică. În contrast, specia rusească înrudită cu ea crește în regiunea cunoscută cândva ca Sciția Mare (stepa ponto-caspică din Rusia, Ucraina și Kazahstan)”, a declarat biologul Mátis Attila.
Mátis Attila, a mai reuşit în trecut să descopere o specie nouă pentru flora României, Orobache pubescens, dar și să redescopere după 100 de ani specia simbol a Munților Rodnei, Saussurea porcii.