După 200 de ani castorul a revenit în Delta Dunării

După 200 de ani castorul a revenit în Delta Dunării

author
1 minute, 16 seconds Read

Castorul european (Castor fiber), este o specie protejată prin lege, după ce la începutul secolului al XIX-lea a inceput să dispară nu numai din România ci și din mare parte a Europei, datorită vânării excesive, pentru blană și pentru o substanță numită castoreum, folosită în industria parfumurilor.

3023965

În 1998 a fost luată măsura repopularizării cu castori a României, inițial pe râurile Mureș, Olt și Ialomița, pentru ca apoi aceștia să migreze de bună voie spre Delta Dunării.

Aici, În Delta Dunării, reprezentanții WWF – România, cu ajutorul unor camere de filmat cu infraroșu au reușit să imortalizeze aspecte din viața unei familii de castori în complexul Somova-Parcheș.

“Dacă învățăm de la natură lecția importantă a întoarcerii castorului în Deltă, o să obținem cu adevărat un succes în conservare. Această specie e supranumită ‘inginerul ecosistemelor’ pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de habitate unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climatice. Mai mult, aceasta specie erbivoră are un impact de lungă durată asupra mediului în care trăiește, îmbogățind biodiversitatea din aceste habitate. Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru păsări sau ascunzători pentru reptile și amfibieni, iar canalele pe care le sapă pot fi locuri ferite unde peștii își pot depune icrele”, a declarat Alexandra Panait, coordonatorul proiectului în Delta Dunării, Rewilding Europe.

Similar Posts