Două păduri de fag, una aflată pe versantul sudic al masivului Cozia şi cealaltă în masivul Căpăţânii în zona cascadei Lotrişor din judeţul Vâlcea ar putea să intre în patrimoniul UNESCO anul acesta.
Pădurile de fag sunt virgine, ceea ce înseamnă ca omul nu a intervenit deloc în natură şi se întind pe o suprafaţă de 4000 de hectare.
„Sunt două trupuri de pădure sălbatică neexploatate niciodată. Au o floră deosebită, o faună sălbatică de excepţie: urs, lup, cerb carpatin, mistreţ, capra neagră, păsări foarte multe. Au arbori colosali – unii depăşesc 300 de ani – cu diametre de peste 2 metri şi înălţimi de până la 30-40 de metri”, spune directorul Parcului Naţional Cozia, Pavel Prundurel.
Fagul reprezintă 30% din suprafaţa împădurită a ţării, România fiind în prezent țara cu cea mai mare suprafaţă de pădure de fag din Europa.
Includerea celor două păduri în patrimoniul UNESCO va avea efecte benefice şi asupra zonei: „Vom avea beneficii enorme din turism, din cercetare ştiinţifică, din promovare. Vom atrage un aflux de turişti de calitate, oameni care cunosc importanţa naturii pe zone mari, planetare. Se pot face cercetări, studii, proiecte, activităţi de promovare, exemple de bune practici. Pentru că altfel merg treburile într-un ecosistem natural 100%” adaugă Pavel Prundurel.
Pădurile virgine de fag sunt foarte importante pentru biodiversitatea și valoarea lor genetică, ele producând mai mult oxigen decât cele de conifere.