Telemeaua de Ibănești, produs tradițional românesc recunoscut în UE

author
1 minute, 46 seconds Read

Iată că un nou produs românesc iese pe piața europeană. De această dată este vorba despre telemeaua de Ibănești care a fost recunoscută ca fiind al doilea produs românesc care primește certificare în Uniunea Europeană. Primul produs certificat a fost magiunul de Topoloveni.

3162322

Ibănești este un sat în județul Mureș, fiind situat pe cursul superior al râului Gurghiu, pe drumul județean Reghin-Gurghiu-Lapușna, la 20 de kilometri de Reghin. Satul este o așezare linisita de munte, în stilul câmpulungurilor și de o frumusețe asemănătoare cu Rucarul sau Dragoslavele. Recent, acest mic sat și-a găsit un loc pe harta Europei, prin recunoașterea în Uniunea Europeană a unui produs care ia naștere în această zonă, este vorba despre telemeaua de Ibănești.

”Telemeaua de Ibănești, la fel ca și celelalte brânzeturi pe care le producem, conține doar lapte provenind de la fermele din zonă. 70% din acest lapte este cumpărat de la crescători mici de lapte, fermieri care au cel mult trei vaci. Saramura este și ea specială: este o saramură naturală, din fântâna cu apă sărată de la Orșova, județul Mureș”, a declarat Nicu Bumb, inginer șef la firma care produce faimoasa brânză intr-un interviu acordat pentru agrointel.ro.

9392829

Această saramură a fost și este încă folosită de localnici pentru conservarea traditioanala a brânzeturilor, datorită unui procent bogat în calciu și magneziu, ea găsindu-se în Orșova un sat vecin cu Ibăneștiul. Fabrica de la Ibănești, procesează zilnic peste 40.000 de litri de lapte, având angajați 97 de localnici.

”Pentru zona noastră, certificarea a fost o investiție în viitorul comunității și ne mândrim cu un produs al nostru ce primește recunoaștere în afară. Noi știam că avem o brânză specială, bună, iar demersul făcut la Bruxelles a fost să le arătăm și altora că avem produse tradiționale mai bune decât ale lor”, a mai spus Bumb pentru agrointel.ro.

Similar Posts