Cum combaţi halena, mirosul urât al respiraţiei

Cum combaţi halena, mirosul urât al respiraţiei

author
1 minute, 55 seconds Read

Mirosul urât al gurii dimineaţa este un fenomen absolut normal chiar dacă te speli seară pe dinţi, indiferent de ceea ce ai consumat cu o zi înainte.

8064273

Este normal deoarece în orice gură sănătoasă de află diferite bacteri, care în timpul zilei sunt în număr mai mic datorită producţiei mai mare de salivă. Dar când dormi saliva e mai puţină iar bacteriile se înmulţesc, ulterior se hrănesc cu resturile de mâncare rămase în gură şi cu saliva, rezultând un miros urât. Acest miros ar trebui să dispară când te trezeşti, după ce bei apă sau mănânci. În urma unor studii s-a aflat că pasta de dinţi nu are nici un efect în a înlătura mirosul urât al gurii ci doar îl acoperă.

În schimb dacă mirosul persistă mai mult şi în timpul zilei e bine să consulţi un medic stomatolog deoarece numai acesta poate depista cariile interdentare, spaţiile retentive rezultate în urma unor obturaţii nefinisate sau a unor lucrări protetice incorecte, sau afecţiuni parodontale care scapă ochiului pacientului.

Cauzele apariţiei mirosului sunt variate: poate fi de la o infecţie în gât, de la stomac, de la gingii nesănătoase sau dantură.

Modul în care te speli pe dinţi poate influenţa mirosul respiraţiei. Indicat este să foloseşti apa de gură şi aţa dentară în special seara. Însă la fel de important este şi periajul limbii, care datorită morfologiei sale, retenţionează resturi alimentare şi bacteriene, în special pe faţa sa dorsală, către bază.

Igiena orală este foarte importantă, mai ales seara, pentru a îndepărta resturile alimentare ce vor fi descompuse în timpul nopţii îndeosebi de bacterii anaerobe. În timpul zilei se poate folosi guma de mestecat, care pe lângă efectul mecanic de curăţare a dinţilor şi de stimulare a fluxului salivar conţine şi substanţe aromate. Tot în scopul curăţirii mecanice şi a stimulării secreţiei salivare se pot folosi lichide în cantităţi mai mari sau alimente tari (pâine uscată), fructe şi legume crude. Laptele şi pătrunjelul pot să vină în ajutorul tău pentru a combate halena.

Similar Posts