Citeşte şi tu aceste sfaturi despre cum să scoţi căpuşele din picior. Trebuie să ştii și tu cum să procedezi!

Citeşte şi tu aceste sfaturi despre cum să scoţi căpuşele din picior. Trebuie să ştii și tu cum să procedezi!

author
4 minutes, 20 seconds Read

Primăvara mai ales este anotimpul în care suntem cel mai predispuşi la muşcăturile de căpuşe, în luna aprilie fiind cel mai active.

Citeşte şi tu aceste sfaturi despre cum să scoţi căpuşele din picior. Trebuie să ştii și tu cum să procedezi!
Pericolul de a fi muşcaţi de căpuşe apare mai ales când ieşim la iarbă verde, dar putem să luăm căpuşe şi de la animalul nostru de companie sau chiar dintr-un buchet de flori.

Muşcătura căpuşelor este deosebit de periculoasă putând să ducă la apariţia bolii Lyme (sau borelioza), boală care afectează întregul organism şi care netratată poate să dezvolte foarte multe complicaţii printre care borelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.

Întrucât căpuşa este mică, de cele mai multe ori nu se observă muşcătura acesteia, aşa că cel mai bine ar fi ca după fiecare ieşire la iarbă verde să vă examinaţi corpul atât dvs. cât şi al copiilor pentru a evita complicaţii ulterioare.

Dacă aţi observat o căpuşă pe corp trebuie să vă adresaţi imediat medicului, însă în cazul în care nu puteţi apela la acesta puteţi încerca să o scoateţi chiar dumneavoastră cât mai repede.
Aveţi nevoie de o seringă fără ac şi de o pensetă.

Seringa se taie pentru a obţine un fel de vacuum, apoi se poziţionează pe piele acolo unde se afla căpuşa şi se începe extragerea ei. Se repetă operaţia până când căpuşa este aspirata.

În clipul de mai jos puteţi urmări întreg procesul de extragere al căpuşei, proces foarte important de ştiut în astfel de situaţii.

Nu utiliza benzină, ulei, grăsime, lac de unghii sau nu încerca să aprinzi flacăra deasupra căpuşei pentru a o îndepărta şi nici nu încerca să o scoţi cu degetele.

Chiar dacă vei omorî căpuşa şi o vei putea scoate mai uşor, aceste metode o va determina mai întâi să saliveze în timp ce e înfiptă sub piele, riscând astfel să te îmbolnăveşti.

Iată și cum puteți oferi primul ajutor în cazul muscăturii de căpușă:

Dacă v-a mușcat o căpușă și aceasta este încă fixată pe piele, trebuie să o îndepărtați cât mai repede posibil, în condiții de siguranță, adică astfel încât să-i extrageți și capul. Dacă aveți la îndemână o pensetă cu cleștii curbați, ascuțiți și în formă de V, care fac contact într-un singur punct, încercați singuri.

Citeşte şi tu aceste sfaturi despre cum să scoţi căpuşele din picior. Trebuie să ştii și tu cum să procedezi!

Apucați căpușa de gât/ceafă și faceți o mișcare ca aceea de deșurubare, în sens invers acelor de ceasornic. Apoi curățați bine zona cu spirt sau alcool iodat și dezinfectați-vă mâinile.

Dacă nu aveți instrumentele potrivite la îndemână pentru a îndepărta căpușa, mergeți la camera de gardă a celui mai apropiat spital, la serviciul de chirurgie de urgență.

Este important să scoateți repede căpușa – pentru a transmite bacteria responsabilă de declanșarea bolii Lyme, căpușele au nevoie de 24-48 de ore în care să se hrănească cu sângele gazdei.

La ce să fiți atenți

1. Evitați să striviți corpul căpușei. Dacă o striviți, agenții patogeni precum cei ai boreliozei şi arboviruşii pot fi „injectați” direct în rana înţepăturii.

2. Aveți grijă să nu rupeți căpușa. Ea tinde să se rupă din zona gâtului, caz în care capul și aparatul bucal rămân în piele.

3. Cât timp se află pe piele, nu stropiți căpușa cu ulei, acetonă, benzină, lac de unghii etc. și nu încercați să o forțați să se desprindă de piele prin alte metode „băbești”, cum sunt încălzirea ei la flacăra unui chibrit sau a unei brichete. Distrugând corpul căpușei în timp ce e prinsă de piele, nu faceți altceva decât să împrăștiați agenții patogeni în locul în care s-a produs înțepătura.

Majoritatea mușcăturilor de căpușă sunt inofensive și nu duc la apariția unor probleme de sănătate, ci doar la un discomfort local, de scurtă durată. Căpușele odată infectate cu borrelia devin purtătoare și vector de transmitere a bacteriei, deoarece aceste spirochete se pot dezvolta în organismul lor pentru tot restul vieții lor. Mușcătura de căpușă constituie un risc de transmitere al borreliei, risc ce trebuie investigat!

Căpușele care încă nu s-au atașat de organismul gazdei și nu s-au hrănit se pot îndepărta foarte ușor și fără teama unor complicații ulterioare. Dar rețineți: este esențial ca, dacă descoperiți o căpușă, să o înlăturați rapid și corect, pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

Similar Posts