Boboteaza sau epifania se sărbătoreşte de către ortodocşi şi catolici în 6 ianuarie. Această sărbătoare încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă.
Creștinii occidentali sărbătoresc vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Biblia îl menționează pe Ioan Botezătorul, ca fiind înaintemergătorul lui Iisus Hristos, care ar fi propovăduit venirea acestuia.
În această zi de sărbătoare toate apele sunt sfinţite, asta pentru ca toate duhurile rele să fie alungate.
Pe seama acestei sărbători au fost dezvoltate numeroase tradiţii dar şi superstiţii. În data de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei credincioşii ţin post, nu consumă ouă, lapte carne sau brânză, iar unii dintre ei ţin chiar post negru.
De asemenea, în această perioadă se stabileşte cum va fi vremea pe parcursul anului, se ghiceşte viitorul şi se fac farmece de dragoste.
Tot în ziua de Ajun, dimineaţa înainte ca focul să fie aprins, oamenii obişnuiesc să scoată toată cenuşa din sobă şi gunoiul din casă.
Toate acestea sunt păstrate şi sunt puse peste straturile de legume, respectiv fructe pentru a fi un an plin de roade.
În Ajunul Bobotezei nimeni nu trebuie să se certe în special cu membrii familiei deoarece tot anul vor suferi.
O altă superstiţie, mai înfiorătoare aş spune eu, se face în seara de Ajun, când se stabileşte care dintre membrii de familie va muri primul. Înainte ca oamenii să se ducă la culcare, se iau cărbuni din vatră şi se denumesc cu numele tuturor membrilor familiei. Primul care va muri va fi cel al cărui cărbune se va stinge mai repede.
Se presupune că animalele vorbesc între ele în această noapte despre locuri care ascund comori.
Fetele pentru a-şi visa bărbatul destinat îşi leagă pe degetul inelar un fir roşu de mătase şi pun busuioc sub pernă.
În localitățile așezate pe malul unui râu se obișnuiește ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flăcăi curajoși pentru a o aduce înapoi.
De asemenea, se consideră că atunci când preotul aruncă crucea în apă dracii ies de unde s-au ascuns şi fug.
Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Boboteaza pot fi sigure că se vor mărita în acel an, conform tradiţiei populare.
În Ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului iar, sub faţa de masă se pune fân sau otavă şi pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare.
De Bobotează şi nouă zile după, nu e bine să speli rufe sau să te speli pe cap.
În această sărbătoare mai bine de 130.000 sticle de agheasmă vor fi împărţite tuturor credincioşilor.