Ce este fibromul uterin, și cum poate să fie tratat fără intervenție chirurgicală

Ce este fibromul uterin, și cum poate să fie tratat fără intervenție chirurgicală

author
2 minutes, 48 seconds Read

Fibromul uterin este o tumoră a uterului care se dezvoltă prin proliferarea miometrului. Acesta poate să fie localizat în afara uterului sau în alte segmente ale tractului genital feminin, ca de exemplu la nivelul ligamentelor, peretelui trompelor, la nivel ovarian sau la nivelul vaginului.

Ce este fibromul uterin, și cum poate să fie tratat fără intervenție chirurgicală

Cauzele care determină aparitia unui fibrom uterin nu sunt pe deplin cunoscute, dar sunt incriminate cauze favorizante cum ar fi: ereditatea, inflamatii genitale, anomalii endocrine.

Fibromul uterin se dezvoltă exclusiv în perioada activitații sexuale, în deosebi în a doua jumatate a acesteia; nu apare înaintea pubertații și nu evoluează în menoapauză.

Ritmul de creștere este de obicei lent. O creștere rapidă nu este caracteristică unui fibrom uterin, ci atrage mai mult atenția asupra unei degenerescențe maligne.

Fibroamele variază ca dimensiune de la foarte mici la dimensiunea unui pepene galben sau mai mare. În unele cazuri, pot cauza creşterea uterului ca la o sarcină de luna a cincea sau mai mare.

De obicei fibromul evoluează fără simptome, el fiind descoperit întâmplător cu ocazia unui examen ecografic, uneori durerea putând fi singurul simptom. Femeile se plâng de greutate sau de apăsare în pelvis, care crește în intensitate înainte de menstruație.

Tratamentul fibroamelor uterine poate să fie chirurgical (histerectomie), sau intervențional (embolizarea fibroamelor uterine).

Cea mai folosită metodă terapeutică în România este histerectomia. Aceasta este o intervenție chirurgicală majoră care nu este lipsită de riscuri și care necesită un timp lung de recuperare. În urma intervenției nu mai este posibilă sarcina. În Europa de Vest și America se fac eforturi de reducere a numărului de histerectomii, nejustificat de mare din punct de vedere medical.

Alternativa la histerectomie este reprezentată de către embolizarea fibroamelor uterine.

Cine poate beneficia de acest tratament?

– femeile tinere diagnosticate cu fibrom uterin și care doresc să aibă copii

– femei aflate în apropierea menopauzei

– indiferent de vârstă atunci când se dorește un tratament conservator minim invaziv care nu necesită anestezie generală sau transfuzii de sânge.

Intervenția durează aproximativ 30 de minute, și este realizată de către medicul radiolog, într-un laborator de angiografie.

În linii mari intervenția constă în introducerea unui cateter (un tub subțire de plastic), sub ghidaj radiologic, prin vasele de sânge până la nivelul arterei uterine care vascularizează fibromul. Prin acest cateter se introduc particule speciale care vor astupa vasele de sânge care alimentează fibromul, determinând involuția acestuia. În urma embolizării sângerările uterine încetează imediat, iar ciclurile menstruale vor reveni treptat la normal și nu vor mai exista sângerări între menstruații.

În timp ce embolizarea arterelor uterine pentru tratamentul fibroamelor este practicată din 1995, embolizarea arterelor uterine nu este nouă. A fost utilizată cu succes de radiologii intervenţionişti de mai mult de 20 de ani pentru a trata hemoragiile grave post naştere. Embolizarea este acum disponibilă în spitale şi centre medicale pe tot globul.

Ca și beneficii sunt recunoscute următoarele:

– Spitalizare de numai o noapte

– Reluarea activităţii după câteva zile. Reluarea activităţii normale în 7-10 zile

– 90% din femei prezintă reducerea semnificativă sau totală a sângerării abundente

– Procedura este eficientă pentru fibroame multiple şi fibroame mari

– Recurenţa fibroamelor tratate este foarte rară

Similar Posts