Cat de important este sa investim in cosuri de fum de calitate?

Cat de important este sa investim in cosuri de fum de calitate?

author
4 minutes, 22 seconds Read

Indiferent daca construiti singuri sau renovati, daca proprietatea voastra are un cos de fum, veti dori sa va asigurati ca acesta este in cea mai buna stare de functionare.

Sistemele de cosuri nu numai ca adauga un plus de personalitate unei case, dar sunt si esentiale daca intentionati sa va bucurati de beneficiile confortabile ale unei sobe pe lemne. Acest ghid va va explica tot ce trebuie sa stiti despre cosurile de fum si cum sa va asigurati ca  functioneaza la potentialul maxim.

De ce folosim cosuri de fum?

Desi gaurile din acoperisul si peretii caselor antice sunt dovada ca stramosii nostri stiau ca este important sa scoata fumul din casele lor, cosurile de fum nu au fost cu adevarat adoptate pe scara larga pana pe vremea Tudorilor si, chiar si atunci, doar de clasele superioare isi permiteau asa ceva, iar oamenii de rand trebuiau sa suporte camere pline de fum.

Chiar si atunci cand erau folosite cosurile de fum, acestea erau extrem de ineficiente si adesea periculoase, fiind facute din lut si susceptibile la foc. Pana in 1710, toate cosurile din Anglia au primit ordin sa fie reconstruite din caramida.

Cu toate acestea, o slaba intelegere a caldurii si a fumului insemna ca cosurile de fum inca nu trageau asa cum ar trebui si nu a fost cu adevarat functionale pana la mijlocul secolului al XVIII-lea, cand oameni ca Benjamin Franklin, Charles Willson Peale si Benjamin Thompson – cunoscut mai tarziu sub numele de Contele Rumford – s-au implicat ca lucrurile sa functioneze cum trebuie. Contele Rumford a inventat un semineu si un cos de fum concepute pentru a reduce poluarea cu fum in Londra. Noul semineu Rumford a reflectat caldura inapoi in acoperis, hornul fiind incorporat in perete.

Cum functioneaza cosurile de fum?

Miscarea ascendenta a aerului si a fumului intr-un cos este cunoscuta sub numele de tiraj. Tirajul are loc din cauza faptului fizic ca gazele fierbinti sunt mai putin dense decat gazele reci. Gazele incalzite dintr-un cos sunt mai usoare decat aerul din atmosfera si, prin urmare, sunt aspirate in acesta. Cele mai bune cosuri de fum le gasim pe site-ul maxstil-cosuridefum.ro !

Logica sugereaza ca un cos de fum mai inalt produce mai mult tiraj din cauza faptului ca tinde sa fie mai mult din acest gaz mai fierbinte si mai usor in el, ceea ce creeaza mai mult curent ascendent. Cu toate acestea, tirajul crescut inerent unui cos mai inalt tinde sa fie compensat de frecarea mai mare gasita in cos si de tendinta gazelor de a-si pierde caldura pe masura ce se ridica.

Un cos de fum foarte murdar, captusit grosier, inalt, supus unei izolatii slabe si a posibilelor scurgeri de aer ar putea fi mai putin eficient decat un cos de fum mai scurt bine proiectat.

Un alt fapt al fizicii are un impact – desi un impact mai mic – asupra performantei cosului de fum. Pe masura ce aerul este suflat peste capatul unui tub, se creeaza o scadere a presiunii la capatul tubului. Acest principiu a fost descoperit pentru prima data de un italian, GB Venturi, in urma cu aproape 200 de ani si este principiul prin care majoritatea carburatoarelor de azi injecteaza benzina in fluxul de aer. Vantul care sufla peste un cos are un efect similar.

Pentru ca un cos de fum sa functioneze bine, este nevoie de un flux bun de aer si pentru ca cosul de fum sa mentina o temperatura cat mai ridicata posibil exista norme de constructie stricte cu privire la proiectarea cosului de fum. De exemplu, este important ca cosurile de fum sa fie izolate, deoarece acest lucru mentine fumul cald si scade sansele ca acesta sa se condenseze sub forma de depozite de gudron. Acest lucru este deosebit de important in cazul aparatelor cu lemne, deoarece ard mai rece decat carbunele.

Atat cosurile de fum sunt disponibile intr-o varietate de materiale, inclusiv otel inoxidabil, beton, piatra ponce, lut sau ceramica si plastic. Betonul, piatra ponce si argila sau ceramica sunt cunoscute in mod colectiv ca „cosuri de zidarie”.

Cosurile din plastic pot fi utilizate numai cu aparate cu condensare la temperatura joasa, iar unele sisteme si captuseli de cos de fum din otel inoxidabil sunt proiectate numai pentru a fi utilizate cu aparate pe gaz. Sistemele de cosuri din lut si piatra ponce sunt totusi potrivite pentru utilizare cu aparate cu lemne, multicombustibil, ulei si gaz.

Sistemele de cos de fum din piatra ponce, argila si ceramica produse in fabrica pot fi modernizate, dar tind sa fie rezervate pentru constructii noi, deoarece necesita fundatii, iar constructia lor este intr-adevar cel mai bine lasata unui zidar priceput.

Cauza principala a fumului care patrunde in camera de la un cos de fum existent, care odata ersa functional, este un cos de fum blocat. Solutia este sa maturati cosul de fum. Intrarea insuficienta a aerului in incapere poate provoca, de asemenea, retragere. Retineti ca, in mod traditional, casele aveau o multime de curenti, in timp ce astazi sunt adesea prea etanse pentru un foc deschis.

Daca nu dati focului suficient oxigen, acesta isi va gasi alta sursa, tragand mari inghitituri de aer pe cos si eructand fum in camera. Daca este necesar, adaugati o aerisire pe un perete exterior adiacent sobei sau semineului.

 

 

 

Similar Posts