Un roman pasionat de istorie reînvie obiceiurile strămoşilor şi face arme ca pe vremea dacilor

Un roman pasionat de istorie reînvie obiceiurile strămoşilor şi face arme ca pe vremea dacilor

author
1 minute, 44 seconds Read

Emanuel Bezeriţă, un tânăr pasionat de istorie reînvie obiceiurile strămoşeşti şi făureşte arme ca pe vremea dacilor. Pentru a-şi urma pasiunea el s-a mutat din Baia Mare în Munţii Trăscăului.

Un roman pasionat de istorie reînvie obiceiurile strămoşilor şi face arme ca pe vremea dacilor

El a învăţat meşteşugul fierăritului de la cei mai în vârstă şi s-a mutat în apropierea vechii cetăţi de la Piatra Craivii, comună Cricău din județul Alba.

Aici se află vestigiile unei cetăți și ale unei așezări dacice din secolele II î.Hr. – I d.Hr., care includea o incintă de piatră și sanctuare. Despre Piatra Craivii se spune chiar că ar fi fost ultimul refugiu al lui Decebal.

„Nu-s un sălbatic şi nu mă consider un dac liber sau ceva extraordinar, ci pur şi simplu un om care-şi urmează pasiunea, un pic în mod extrem, dar întotdeauna depăşeşti limite doar dacă ieşi din zona de confort”, a explicat Emanuel Bezeriţă.

Emanuel îşi prezintă armele și uneltele la festivaluri, visul lui fiind acela de a construi la Piatra Craivii mai multe ateliere de fierărie și olărit pentru cei care vor să cunoască istoria și tradiția dacilor.

„Dacă vrei să faci ceva, chiar poţi să faci. În ţara asta! Că mulţi pleacă că nu se poate. Ba se poate şi în ţara asta. Eu cred că nu-s întâmplător născut aici, chiar vreau să fac ceva aici fix în locul meu, fix în ţara mea. Eu aşa cred că se produce o schimbare, nu la nivel înalt, ci fiecare să îşi facă treaba în locul lui, dar bine. Şi dacă 10 oameni sau 5 oameni sau 100 de oameni îs mai fericiţi, mai buni, mai frumoşi datorită ţie, tu ţi-ai făcut treaba. O chestie pe care o fac eu aici rămâne 2000 de ani. Şi n-o să rămână numai asta după mine, că vreau să las şi eu o urmă, nu vreau să trăiesc degeaba”, a mai spus Emanuel Bezeriţă.

Similar Posts