Super Luna- fenomenul astronomic care poate fi observat în această seară pe cerul României

author
2 minutes, 6 seconds Read

Luna plina care cade anul acesta pe 10 august este un fenomen unic, splendid și fascinant atât din perspectiva astronomică, cât și din perspectiva astrologică. Luna plină de pe 10 august nu este doar cea mai mare luna a anului și cea mai mare Super Luna din 2014, dar și luna plină aflată cel mai aproape de Pământ anul acesta.

Fenomenul astronomic va putea fi văzut începând cu ora 21.12 minute. La acea oră, Luna se va afla cel mai aproape de pământ, la numai 356.896 de kilometri distanţă.

Potrivit astronomilor, ”Super Luna”, un termen inventat de astronomul Richard Nolle în 1979, constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeu – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, între 4 pînă la 6 “Super Luni”.

Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, iar a treia are loc diseară. Următoarele vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie. În timpul fenomenului, forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere sau scădere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe “alarmişti” să afirme că există o legătură între “Super Lună” şi calamităţile naturale.

Fenomenul de SuperLună, care oferă satelitului natural al Terrei un aspect ieşit din comun, este adeseori asociat în credinţa populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundaţii, taifunuri şi cicloane.

SuperLuna este un fenomen astronomic în timpul căruia satelitul natural al planetei noastre se află în faza de Lună plină şi va apărea mai mare şi mai strălucitor decât în oricare altă noapte.

În ciuda scenariilor apocaliptice legate de SuperLună existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi apropierea Lunii de Terra.

În timpul fenomenului de SuperLună, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele grativaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină creşterea şi scăderea mareelor, fapt care i-a determinat pe “alarmişti” să creadă că există o legătură între SuperLună şi calamităţile naturale.

Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de SuperLună sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în nopţile obişnuite.

Surse: RealitateaTV, Garbo

Similar Posts