Obiceiuri de Anul Nou sau ce ar trebui să faci să îţi meargă bine în noul an

author
2 minutes, 32 seconds Read

De Anul Nou, ca de altfel de orice sărbătoare apar tot felul de superstiţii care mai de care mai interesante. Aceste superstiţii sunt respectate mai ales de către cei care vor să pășească cu dreptul noul an.

Astfel se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. În plus pentru a avea bani şi prosperitate întreg anul trebuie să ai asupra ta bani.

Şi că tot vine vorba de bani, există şi superstiţia conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie pe când începe noul an. În caz contrar, aceştia vor rămâne datori întreg anul.

O altă tradiţie spune că în noaptea de Anul Nou trebuie să faci cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele.

De asemenea în unele părţi se crede că în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casa deci nici gunoiul deoarece, o dată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul.

Sunt importante şi persoanele care ne trec pragul pentru prima dată în noul an deoarece se spune ca ele ne influenţează. Potrivit tradiţiei, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.

În plus se crede că persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, în vreme ce persoanele cu păr brunet aduc noroc.

Conform tradiţiei populare, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr şi un ban, iar dimineaţa îşi vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.

O tradiţie, spune că la mijlocul anului este bine să se lase uşile şi ferestrele deschise pentru că vechiul an să plece iar Noul An să intre.

În noaptea de Anul Nou nu ai voie să dormi, pentru că se spune că vei fi somnoros tot anul.

Datina spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul.

Motivul pentru care se consumă pește în noaptea dintre ani, este pentru a asigura o trecere lina şi uşoară în anul ce urmează.

Însă, atenţie! Nu aveţi voie să consumaţi carne de pasăre, deoarece este aducătoare de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările de curte scormonesc pământul şi îl împrăştie, fapt corelat cu împrăştierea prosperităţii şi a binelui din casă.

În noaptea dintre ani dar şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

Similar Posts