Ministru sănătăţii, Nicolae Bănicioiu ne asigură că sistemul nostru este pregătit pentru această situaţie fără precedent. O situaţie dificilă care necesită mult personal şi multă tărie de caracter.
“Suntem într-o situaţie cu totul neaşteptată. Cei 90 de pacienţi în stare gravă înseamnă, de fapt, o mie de pacienţi cu arsură cunoscută până acum. Şi nu spun asta doar eu, ci o recunosc specialiştii din ţară şi din străinătate”, a declarat Nicolae Bănicioiu pentru Mediafax.
Fără a se cere ajutorul, mai multe cadre medicale din Franţa au venit în Bucureşti pentru a întinde o mână de ajutor pacienţilor, însă aceştia au rămas oripilaţi de ceea ce au văzut şi au renunţat: “După ce au văzut că este vorba despre cazuri cu care nu s-au mai confruntat nici ei, au renunţat. Mai mult, am spus-o şi repet, noi nu ne-am opus niciunui ajutor. Şi mulţumim tuturor care şi-au oferit sprijinul”, a declarat Ministrul Sănătăţii.
Profesorul Marc Chaouat, secretarul general al Societăţii Franceze de Studiere şi Tratare a Arsurilor şi medic la Centrul de Tratare a Victimelor Arsurilor Grave din Spitalul St. Louis, a rămas surprins de modul în care pacienţii arătau şi de modul în care aceştia sunt trataţi.
Acesta susţine că niciodată nu s-a mai întâlnit cu o situaţie atât de gravă. “Am văzut mobilizarea de care colegii noştrii dau dovadă, este o situaţie cu care rar te întâlneşti în experienţa profesională. Am o experienţă de peste 20 de ani, dar nu am cunoscut niciodată o astfel de situaţie cu un număr atât de mare de pacienţi în stare gravă care să fie trataţi în acelaşi timp”, declară profesorul Marc.
Pe lângă multă îngrijire şi devotament din partea medicilor, Nicolae Bănicioiu relatează că există în bancă 7.000 de centimetri de piele. De asemenea, susţine că spitalele au fost dotate cu produse importante şi necesare pentru tratarea arsurilor.
În urma acestui tragic accident au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, dintre care, mai mult de 50 dintre ei se află în stare critică.