Crezi că eşti o persoană empatică? Atunci cu siguranţă o să te regăseşti în rândurile de mai jos

Crezi că eşti o persoană empatică? Atunci cu siguranţă o să te regăseşti în rândurile de mai jos

author
3 minutes, 19 seconds Read

Empatia este capacitatea de a recunoaște și într-o oarecare măsură, de împărtăși sentimentele experimentate de către o altă ființă, chiar dacă aceasta nu le exprimă explicit.
Crezi că eşti o persoană empatică? Atunci cu siguranţă o să te regăseşti în rândurile de mai jos
Din punctul de vedere al psihologiei, empatia reprezintă o identificare, prin trăire, cu alte persoane, cum ar fi eroii cărților, printr-o interpretare a eului altora după propriul eu.

Mulți autori pun în legătură empatia cu capacitatea de a te putea identifica cu alți oameni, de a te putea detașa de această identificare și de a putea oscila între ambele funcții parțiale.

Persoanele empatice simt şi absorb emoţiile celorlalţi oameni şi/sau simptome fizice, din cauza hipersensibilităţii lor, fapt care este însă şi o provocare, pentru că ei resimt stresul la cote mult mai înalte.


Iată câteva trăsături definitorii ale empaţilor:

1. Hiper-sensibilitatea
Empații sunt deschişi spiritual şi ştiu să asculte, fiind gata să renunţe la propriul sine, ca să fie alături de cineva care are nevoie de ei. Deşi uneori fac acest lucru în detrimentul intereselor personale şi sfârşesc prin a fi epuizaţi energetic şi emoţional continuă să facă acest lucru pentru că aşa se simt ei cel mai bine.

Empatul nu se va ascunde niciodată în spatele unei măşti ci dimpotrivă va avea curajul să arate lumii şi slăbiciunile pe care le au la un moment dat.

2. Empaţii absorb emoţiile celorlalţi
Pentru că sunt deschişi faţă de lume şi oameni se comportă precum nişte bureţi umani, care captează tot. Ei absorb emoţiile celorlalţi şi dacă este vorba despre emoţii negative, vor face orice să îmbunătăţească starea acelei persoane, lucru care este cu două tăişuri. Faptul de a înţelege foarte bine emoţiile şi trăirile celorlalţi poate deveni epuizant pentru empaţi. Empatii mai sunt consideraţi vindecătorii spirituali ai lumii.

3.Empaţii sunt introvertiţi Pentru empaţi poate fi copleşitor să se afle în mulţimi sau în grupuri, de aceea prefera grupuri restrânse de prieteni sau chiar singurătatea.


4. Empaţii sunt extrem de intuitivi

Empatii experimentează lumea prin intermediul intuiţiei, ceea ce îi face de neînţeles pentru mulţi. Pentru ei este important să îşi asculte această abilitate şi să aleagă în funcţie de presentimentele pe care le înregistrează în legătură cu oameni sau întâmplări.

5. Empaţii se pot simţi copleşiţi în relaţiile intime Cum sunt foarte receptivi la tot ce simt cei în jurul lor, cu atât mai mult la ce simte o persoană apropiată din punct de vedere intim, empații se pot adesea simţi copleşiţi. De aici nevoia lor de a fi singuri, de a pleca în escapade şi de a-şi găsi spaţiul lor. Acestă nevoie nu este înţeleasă întotdeauna de iubiţii lor ceea ce îi poate duce la situaţii conflictuale.


6. Empaţii pot deveni ţinta pentru vampirii emoţionali

Sensibilitatea empaţilor îi face pe aceştia ţinte pentru vampirii emoţionali, a căror furie şi frică îi poate tulbura în mod excesiv pe empaţi. Vampirii emoţionali iau energia fizică a empaţilor şi îi fac să se simtă sfârşiţi emoţional şi deznădăjduiţi. Acest efect îl au în special narcisiştii asupra empaţilor deoarece îi fac să se simtă neiubiţi, neimportanţi şi ca şi când ar merita să se simtă rău.


7. Empaţii au inimi imense, dar uneori dau prea mult!

Sunt oamenii care ar face orice, numai să uşureze suferinţa celorlalţi. Acest lucru este minunat, dar ei au tendinţa să uite de cea mai importantă persoană din viaţa lor, adică de ei înşişi. 
Sursa: Garbo.ro

Similar Posts