La împlinirea a 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, cercetătorii au scanat cu un sonar de mare rezonanţă mormântul acestuia în încercarea lor de a face lumină în ceea ce priveşte misterul locului unde se afla îngropat trupul marelui dramaturg si poet.
William Shakespeare. Portrait of William Shakespeare 1564-1616. Chromolithography after Hombres y Mujeres celebres 1877, Barcelona Spain
Shakespeare
este își are locul de veci la biserica Sfintei Treimi din Stratford Upon Avon din centrul Angliei, loc unde de altfel s-au desfăşurat cercetările.
Scanner-ul a dat rezultate negative când a ajuns la regiunea capului, confirmându-se astfel suspiciunile cercetătorilor referitoare la faptul că capul Bardului ar fi fost furat de către vânătorii de artefacte şi vândut colecţionarilor.
Arheologul Kevin Colls de la universitatea din Staffordshire a afirmat că aceste cercetări au confirmat ceea ce se suspecta mai demult respectiv faptul că la un moment dat în istorie cineva a furat craniul poetului, după părerea arheologului craniul nici măcar nu mai este la biserica Sfânta Treime.
De altfel asupra locului de veci a poetului a planat misterul de la început, piatra funerară de la căpătâi nici măcar nu conţine o menţionare a numelui său, decât un catren de avertizare: “Binecuvântat fie cel ce lasă (în tihnă) aceste pietre și blestemat fie cel ce-mi mișcă oasele”.
În încercarea de a descoperi craniul marelui dramaturg echipa de arheologi au făcut săpături şi la o criptă sigilată ascunsă într o altă mănăstire aflată la 24 de kilometri dar analiza pe care au făcut-o ulterior au demonstrat că craniul aparţinea unei femei de 70 de ani.
“Sunt atât de multe mituri contradictorii și legende despre mormântul Bardului”, afirma Cells.
“Aceste rezultate vor declanșa, fără îndoială, discuții, dezbateri academice și teorii controversate pentru anii ce vor urma. Chiar și acum, gândindu-ne la descoperirile făcute simt fiori pe șira spinării. “