Au contribuit atacurile maghiarilor la schimbarea prefecților din Mureș-Harghita-Covasna?

Au contribuit atacurile maghiarilor la schimbarea prefecților din Mureș-Harghita-Covasna?

author
3 minutes, 56 seconds Read

Guvernul a schimbat prefecții din Covasna, Mureș și Harghita, la scurt timp dupa ce un primar UDMR a amenințat cu repetarea evenimentelor de la Târgu Mureș din martie 1990.

Au contribuit atacurile maghiarilor la schimbarea prefecților din Mureș-Harghita-Covasna?

După amenințările primarului municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, care a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va instrui pe prefectul de Covasna să-i lase în pace pe maghiarii, caz în care în secuime s-ar putea întâmpla ceea s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş, iată că la prima ședință a noului Guvern Ponta IV, s-a luat hotărârea destituirii din funcție a prefecților din județele Mureș, Harghita și Covasna.

“Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990′, a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale.

Antal a susţinut că ‘în această ţară justiţia nu e justă, ci serveşte un sistem să îi facă pe maghiari săraci, să ajungă soarta saşilor’ şi că trebuie creat un parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu echipa acestuia. ‘Chiar dacă noi credem că Iohannis nu îşi asumă identitatea săsească, el poate fi un partener’, a susţinut Antal Arpad.

Astfel în cursul zilei de astăzi Prefectul județului Covasna, Marius Popică a fost eliberat din funcție.

“În ziua în care am fost numit ştiam că într-o zi voi fi demis, întrebarea era când va fi acea zi. Am fost pregătit moral încă de atunci. Consider că mi-am făcut datoria cu bun-simţ, dar probabil de sus lucrurile se văd altfel. Fiecare prefect trebuie să respecte legea, şi cred că abordarea legii trebuie schimbată, altfel niciun prefect nu va fi bun”, a declarat, pentru Mediafax, Marius Popică.

În județul Mureș situație similară cu cea din Harghita și Covasna. Prefectul judeţului Mureş, Vasile Oprea, a fost schimbat din funcţie. Potrivit documentului remis de Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial, în locul lui Vasile Oprea a fost numit prefect Lucian Goga, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş.

Co-preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, s-a declarat dezamăgit de lipsa de capacitate a liderilor social-democraţi de a gestiona eficient problemele judeţului şi de a asigura astfel stabilitate la nivelul conducerii Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş.

„Eu cred că judeţul Mureş ar avea nevoie de mai multă stabilitate, însă se pare că PSD-ul la nivelul judeţului Mureş nu poate asigura această stabilitate, din păcate”, a subliniat Ciprian Dobre. „Aş putea să adaug un singur lucru la ceea ce am spus, că pentru mine e o dezamăgire PSD-ul şi cum nu înţelege să gestioneze chestiunile curente – şi nu numai – din judeţul Mureş. Totuşi, judeţul Mureş vine după cinci -şase mandate de prefect care au stat aproape un mandat: Dorin Florea a stat un mandat, Ovidiu Natea aproape un mandat, eu aproape un mandat, Marius Paşcan aproape un mandat”, a completat co-preşedintele PNL Mureş.

Celălalt co-preşedinte PNL Mureş, Dorin Florea, s-a arătat extrem de nemulţumit de demiterea lui Vasile Oprea, afirmând că în prezent orice prefect din România „e un fel de bătaie de joc” şi „un fel de preş cu care îşi şterg politicienii pantofii murdari”.

„Nu-i normal să-ţi baţi joc de un om numai că n-a fost destul de servil faţă de un politruc. Nu mi se pare corect”, a spus liderul liberal.

„Era un om normal, un om care îşi vedea de treabă, un om cu pregătire, un om fin, un om despre care fiecare cetăţean şi-a pus întrebarea că e un om care slujeşte judeţul ăsta. Din informaţiile pe care le am, se pare că a supărat un lider politic local de la PSD. Nu cred că UDMR s-a băgat în chestia asta pentru că ar trebui să îşi dea foc singuri la valiză. Dacă se deschide valiza retrocedărilor la Târgu-Mureş, ceea ce vreau, vă rog să mă credeţi că depăşeşte cu mult afacerea din Bacău”, a adăugat Dorin Florea.

Să fie aceasta buba societății românești? Acești prefecți care sunt tot timpul numiți și schimbați pe criterii politice?

Surse: Hotnews, Zi de zi

Similar Posts