Premierul Victor Ponta nu este mulțumit cu numărul de contribuabili din România și a sugerat că și românii din Diaspora ar trebui să contribuie cumva la bugetul țării, deoarece în acest moment ei „nu plătesc niciun leu la sistemul social”, cu toate că ei trimit bani în țară pentru familiile lor.
“Întrebarea e cum putem cu 16% să avem și școli și spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuția corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, și România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluția magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf și alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluția din care să ai din ce în ce mai mici taxe și din ce în ce mai mari cheltuieli sociale. Nu ai cum acest lucru. Or, eu cred că, aici, discursul trebuie făcut până la urmă cu mai multă sinceritate, pentru că altfel orice propunere și strategie politică se va limita la a spune: noi reducem taxele, mărim cheltuielile pentru Sănătate și Educație și nimeni nu spune de unde și cum poate să facă acest lucru, fie de dreapta sau de stânga”, a precizat joi Ponta la o dezbatere organizată de Fundația Friedrich Ebert cu tema “Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014-2020.
“Sunt de părere că, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili, cum poți să ai venituri prin care să investești în Sănătate, în Educație, în incluziune socială. Aici mă gândesc, pe de o parte, la munca la negru, și acesta este motivul pentru care Guvernul a luat o măsură de dreapta — reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator. În mod normal, ca un adevărat Guvern de stânga, aș fi redus contribuțiile la angajat, nu la angajator. Noi am spus: hai să luăm la angajator, ca să fie un stimulent pentru combaterea muncii la negru sau a salariilor la gri — jumătate pe cartea de muncă, jumătate în mână. Însă și efectul până la urmă combinat, nu doar al reducerii CAS, al dezvoltării economice, a fost acea barieră psihologică pe care am avut-o în societate, să avem un număr mai mare de angajați fără carte de muncă decât numărul pensionarilor”, a arătat Ponta.
El a adăugat că este foarte bine că cei trei milioane de români care muncesc în străinătate trimit banii acasă, dar aceste sume nu ajung în sistemul social.
“Avem o realitate, trei milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara țării și nu plătesc niciun leu la sistemul social. Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o. Deci, e o problemă și cred că creșterea numărului de contribuabili este singura soluție sustenabilă pe termen lung”, a afirmat premierul.
Asociațiile românilor din străinatate, i-au răspuns destul de acid premierului Ponta.
„Despre cine vorbește domnul Ponta? Cine sunt oamenii din Diaspora? Pe cine dorește Premierul României să impoziteze? Cei care au plecat din țara lor dragă, împinși de lipsa locurilor de muncă, lăsând în urmă prieteni dragi, părinți sau chiar copii; cei plecați pentru că în țara lor politicienii au fost mai atenți să-și umple buzunarele decât să creeze locuri de muncă; cei plecați să strângă un ban, pe care de cele mai multe ori îl trimit în țară la copii, părinți, sau rude, pentru ca aceștia să aibă un trăi mai decent”, se arată în comunicatul Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE), semnat de Daniel Tecu, președintele organizației.
„Tot așteptăm ca Guvernul României să repatrieze românii decedați care zac prin frigiderele altor țări; tot așteptăm să se reducă taxele consulare; așteptăm ca într-o zi România să fie pregătită să-i primească pe cei care doresc să se întoarcă acasă, iar profesorii și medicii să nu mai părăsească țara. Și în schimb la ce se gândesc politicienii noștri? Cum să bage mână în buzunarul românilor din diaspora și să le mai scoată 10 euro pe luna. Semănați perfect cu acei români care ne fac de rușine prin orașele Europei, care stau cu mâna-ntinsă, cerșind milă trecătorilor„, a precizat FADERE.
Iar întrebarea finală pe care românii din Diaspora i-au adresat-o premierului pune punctul pe i: „Așteptați cei 10 euro de la toți românii din Diaspora sau doar de la cei cărora le-ați permis să voteze?”
Sursa: Agerpres , Pagina de Politica