Un cluster stelar se deplasează către Pământ cu o viteza de 3.200.000 km/oră

Un cluster stelar se deplasează către Pământ cu o viteza de 3.200.000 km/oră

author
1 minute, 15 seconds Read

O echipă de astronomi condusă de Dr. Nelson Caldwell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică a descoperit un roi stelar aruncat afară din galaxia M 87.

Un cluster stelar se deplasează către Pământ cu o viteza de 3.200.000 km/oră

Clusterul stelar sau roiul stelar, reprezintă un grup de stele care au o origine comună şi compoziţii chimice apropiate. Aceste obiecte conțin, de obicei mii de stele înghesuite într-o minge de câțiva zeci de ani-lumină în diametru.

Acest cluster, denumit HVGC-1 a fost descoperit întâmplător de astronomii americani. Ei studiau spaţiul din jurul M87 pentru a separa clusterele stelare de stelele individuale şi de galaxii.

„Nu ne aşteptam să descoperim ceva care să se deplaseze cu o asemenea viteză”, a explicat Dr. Nelson Caldwell.

Nu este cunoscut motivul real pentru care acest cluster s-a desprins din galaxia M 87, una dintre cele mai mari galaxii din universul apropiat.

Teoriile privind acest aspect sunt multe şi diverse. Una dintre ele spune că această galaxie conţine două găuri negre mari chiar în centrul său, iar clusterul stelar aflat mult prea aproape de aceste găuri a fost aruncat în spaţiu cu o viteză extraordinar de mare.

Oamenii de ştiinţă spun că nu reprezintă în momentul actual nici un pericol pentru planeta noastră. Ei presupun că va rămâne într-un spaţiu gol dintre galaxii până în momentul în care universul va murii.

Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă descoperă un cluster stelar „hoinar”, până acum fiind descoperite doar astfel de stele.

Similar Posts