Un ceasornicar român dă ora exactă la New York!

Un ceasornicar român dă ora exactă la New York!

author
2 minutes, 36 seconds Read


Dimitrie Vicovanu, este unul dintre cei mai renumiți ceasornicari de peste ocean. În vârstă de 73 de ani acesta este favoritul vedetelor precum Bill Cosby sau a violonistul Itzhak Perlman când vine vorba de a le repara ceasurile.

Un ceasornicar român dă ora exactă la New York!

El este specializat în ceasuri vechi, ale căror mecanisme le rearanjează meticulos în luxosul cartier Manhattan.

Tot la el apelează și renumită casă de licitații Shotheby’s din New York pentru a face să meargă ceasuri vechi care nu mai funcționează, ca de exemplu un ceas Patek Philippe de aur din 1930.

Dimitrie Vicovanu și-a început cariera ca și arheolog la un muzeu din Iași, unde a învățat arta restaurării ornitologice, fiind apoi trimis de către guvernul din aceea perioadă la o specializare în Elveția de unde nu s-a mai întors, emigrând mai apoi toată familia în Statele Unite.

Acum are un magazin în New York, numit Master of Time administrat de către fiica lui unde nu numai repară ceasuri, dar le și vinde.

Tarifele lui sunt între 147 de dolari și 2000 în funcție de complexitatea reparației, iar după spusele lui cel mai scump ceas pe care l-a reparat a fost un ceas unicat de mâna din platină denumit cubul de gheaţă.

“Acesta avea diamante nu numai pe ceas, dar şi pe brăţara lui flexibilă, pe cadran, pe minutare, sub bandă, pe spatele şi cântul ceasului, şi chiar şi pe cântul benzii. Nu era un loc liber fără diamante, unde să pui un vârf de creion. Chiar și sticla era tăiată din cristal natural de stâncă.”

Dimitrie Vicovanu spune însă că preferă ceasurile cu un mecanism complicat: “Totuşi, eu am fost tot timpul mai fericit când am avut ocazia să repar un ceas complicat. Pot să-mi amintesc de un ceas de mâna minute repeater fabricat de Patek Philippe în 1950. La apăsarea unei pârghii de pe cântul ceasului, ceasul citea timpul în mod mecanic: oră, sfertul de oră şi minutele, bătând un ciocănel pe o strună ca de pian. Acest sistem mecanic de citire a timpului este extrem de complicat şi nu toţi ceasornicarii înţeleg cum să-l repare şi regleze. Preţurile pentru astfel de ceasuri sunt foarte mari.”

O experiență inedită a avut când a reparat un ceas Omega de 50 de ani plin cu apă în urma unui accident aviatic.

Clienții lui îi fac reclamă recomandându-l unul altuia, iar prestigioasa casă de licitații Shotheby’s îi trimite clienți.

Împreună cu alți doi români a pus bazele bisericii Buna Vestire care activează de 13 ani în Statele Unite.

Despre românii din State spune că sunt bine priviți fiind buni profesioniști „ Cine s-a ridicat prin ceea ce ştie să facă la un nivel cât mai înalt este preţuit la valoare lui, cinstit în cercurile americanilor şi acceptat ca personalitate remarcată. Pe lista oamenilor de succes exista mulţi romani cu care ne putem mândri”, a încheiat bătrânul ceasornicar.

Similar Posts