Un castel brâncovenesc este în pericol de a fi demolat. Locuitorii se tem că în locul lui se va construi un mall

Un castel brâncovenesc este în pericol de a fi demolat. Locuitorii se tem că în locul lui se va construi un mall

author
2 minutes, 32 seconds Read

Locuitorii din Breza, judeţul Prahova protestează împotriva demolării Castelului Brâncoveanu, singura clădire istorică din localitate, momentan aflată în paragină și care riscă să fie demolată de proprietar.

Un castel brâncovenesc este în pericol de a fi demolat. Locuitorii se tem că în locul lui se va construi un mall

Castelul Brâncoveanu a fost construit de către Gheorghe Bibescu, domn al Țării Românești în perioada 1843 – 1848, fratele principelui Barbu Știrbei, descendent direct al familiei Brâncoveanu. Construcția a început în al treilea an de domnie (1845), iar în anul 1910 a fost restaurată.

În anii 1970 în Castelul Brâncoveanu a funcționat un spital TBC, apoi o şcoală de fete iar prin anii 1980-1990 a fost sediul Oficiului Județean de Turism.

În ciuda trecutului istoric, clădirea nu se află în patrimoniul naţional. În prezent castelul este proprietatea unei societăţi private, Uzin Internațional, care a cumpărat castelul și terenul aferent la începutul anilor 2000 de la descendenții familiei Brâncoveanu.

“Uzin Grup deține o suprafață mare de teren în centrul localității, iar pe acest teren se află și conacul respectiv, acum într-o avansată stare de degradare. Este emblema orașului și ar fi păcat să se piardă. Cetățenii solicită să-l introducem în patrimoniul național. Cred că și noi ar trebui să facem niște demersuri. Poate chiar încercăm să-l cumpărăm, dar pentru aceasta trebuie mai întâi evaluat”, a declarat Gheorghe Richea, primarul localităţii Breaza.

„Din câte știu eu, o importantă societate privată, care deține un lanț de supermarket-uri în România, ar fi făcut o solicitare către SC Uzin în vederea achiziționării unei suprafețe de 5.000 de metri pătrați pentru construirea unui magazin. Terenul solicitat se află undeva în fața castelului Brâncoveanu”, a mai spus el.

Iată mesajul organizatorilor:

MITING! SALVAŢI CASTELUL Brâncoveanu! Cetățenii orașului Breaza sunt invitați, marţi, 14 martie, ora 13.00, în fața Castelului Brâncoveanu (hotel Parc), pentru a participa la o acțiune de protest, împotriva demolării acestui edificiu.

Construit de Domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848), pe locul unui fost conac aparținând Cantacuzinilor, a avut ca ultim locuitor (nobil) pe Prințul Mihail Bibescu Basarab Brâncoveanu, căruia în 1947 clădirea i se confiscă de către comuniști şi devine spital TBC, apoi Hotelul Parc.

Este singura pagină de istorie a orașului Breaza, unica clădire în care a locuit un domnitor în acest oraș, unicat în stilul arhitectural în această zonă.

Acest monument istoric, NU este trecut în lista “Monumentelor Istorice de Patrimoniu”, clasare ce trebuie făcută de către consiliul local şi primar. Hai! Să arătăm că ne pasă, că suntem conștienți! Un popor fără istorie este un popor fără viitor! Fără istorie, suntem ca un copil ce nu își cunoaște părinții!

Vă așteptăm!

Primarul Gheorghe Richea susține protestul și a declarat că va face demersuri la Ministerul Culturii pentru ca acest castel să rămână în picioare.

Similar Posts