Un “avocat” din Cluj, primul rom care a făcut cerere de repatriere în India

Un “avocat” din Cluj, primul rom care a făcut cerere de repatriere în India

author
3 minutes, 0 seconds Read

Pe holurile instanţei din Cluj o prezență pitorească iese în evidenţă. Este Ionel Sărac, cel care se autointitulează „avocatul romilor” şi personaj principal al unui roman de ficțiune scris de judecătorul clujean Lucian Cristea.

Un “avocat” din Cluj, primul rom care a făcut cerere de repatriere în India

Biroul său este pe holurile instanţelor de unde îşi racolează clienţii, majoritari fiind de etnie romă. Însă el nu este propriu zis avocat.

La cei 58 de ani ai săi el este student în anul 3 la Istorie și în anul 2 la Facultatea de Drept din cadrul UBB. Primul an l-a făcut între 2003- 2004, iar al doilea, între 2010-2011, restul urmează.

Aşa se face ca el poate doar să scrie cereri, să intre în instanță, unde depune concluzii și cere probe, dezbate intens, dar nu ca avocat, ci ca reprezentant.

Însă de curând a avut un conflict cu o clientă care i-a făcut plângere penală pentru înşelăciune.

„După ce am câștigat cauza, când să plătească onorariul de avocat m-am trezit cu o plângere penală pentru înșelăciune, cum că ea nu a știut că eu nu sunt avocat”, spune Ionel Sărac.

A urmat apoi un proces pentru înșelăciune și a fost condamnat la instanța de fond pentru avocatură clandestină și înșelăciune, dar achitat definitiv la instanța de apel.

La scurt timp după achitare, Sărac a depus o cerere la Ambasada Indiei prin care solicită să primească cetățenia indiană și alta la Ambasada României din India, unde să lucreze ca scrib sau consilier juridic.

Sărac recunoaşte că ideea i-a venit auzind o declaraţie a ministrului de externe al Indiei prin care îi cheamă pe toți țiganii acasă. În plus susţine el, autoritățile române l-au tot șicanat din cauza apartenenţei lui la etnia romă.

În cererea de repatriere şi-a motivat cauza afirmând că: „Vă aduc la cunoștință cu sinceritate că, într-o dimineață, văzând știrea transmisă de dvs. pe un post TV, știre constând în aceea că indienii ne vor în țara mumă pe țiganii de pe întregul mapamond, mi-au curs în mod involuntar lacrimile de bucurie”.

Deşi nu ştie limba indiană susţine că o să o înveţe foarte repede : “Dacă trebuie să învăț limba indiană, voi face și acest lucru. Știu că și acolo este greu, dar sunt dispus să încep totul de la zero”.

Sărac mai susține că încă de mic copil a învățat că țiganii din România provin din Nord -Vestul Indiei, din ținuturile Tarhii și Malabah. Apoi, la Facultatea de Istorie, Sărac s-a documentat mai mult și a ajuns la concluzia că are perfectă dreptate.

La finalul cererii, Sărac declara apoteotic: „Voi lucra pentru țiganii din India și, implicit, pentru populația autohtonă a Indiei până la adânci senectuți și chiar până la moarte, dacă va fi cazul chiar fără remunerație. Doresc să lucrez scrib – să scriu acte în registrul de evidență, să fac consiliere juridică sau socială și să întocmesc acte de stare civilă pe teritoriul Indiei”.

Ministrul de Externe din India, Sushma Swaraj a făcut în martie 2016 o declaraţie explozivă la un congres internațional al țiganilor: „Voi sunteți fiii Indiei, care ați migrat și ați trăit în condiții grele de-a lungul veacurilor. Marea comunitate de 20 de milioane de țigani trăiește în mai mult de 30 de țări și toți sunt urmași ai străbunilor noștri”.

Similar Posts